IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се румънските и гръцките фирми с дейност в България

Дружествата от съседните страни са привлечени от ниските данъци, съобщават от агенцията по приходите

15:49 | 05.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Увеличават се румънските и гръцките фирми с дейност в България

С 8,2 пъти са се увеличили регистрираните в България румънски компании, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци през 2010 г. в сравнение с 2006 г. (една година преди приемането на България в ЕС), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Според статистиката 272 фирми със 100% румънски капитал са подали декларации за данък върху печалбата през 2010 г., докато през 2006 г. това са направили едва 33 дружества. Най-много са регистрираните фирми в Русе - 93, София – 93 и Варна - 22.

Наблюдава се увеличение и при регистрираните фирми със 100% гръцко участие.

Според данните на НАП дружествата с изцяло гръцки капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци през 2010 г., са 2 074. Спрямо 2006 г. увеличението е със 183%, сочи статистиката.

През 2011 г. документи пред НАП са представили 733 компании с изцяло гръцки капитал.

800 компании или 38% от всички фирми със 100% гръцко участие са регистрирани в Благоевград. В София работят 699 фирми, в Пловдив – 127, а в Пазарджик – 58.

Според експерти от приходната агенция засиленият интерес на гръцките и румънските фирми към България се дължи на ниските данъци и облекчените изисквания за разкриване на нов бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
То не че е нещо ново за "бизнеса" български де. Сума и бизнесмени карат работниците и служителите си да им стават гаранти по заеми, които после не плащат, или да не им плащат заплати с месеци наред което си е пак кредитиране към което няма лихва. И пак не им върви бизнеса:))) А за данъчните разлики, сам сметни каква трябва да е тази разлика та вашата позната чак от GB да си направи труда да регистрира фирма във Варна и то само за една кола!:))) А представи си, ако натиснем клиентилизма , корупцията и озаптим меркантилните магистрати в СЪД -ООД какъв ще е наплива от желаещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ами !!!!? Какво да кажа!:))) Дори и от към автопарка са облекчени "бизнесмените" ни! Остана да започнат протест начело с Г-н Данов и да настояват работниците да им плащат задето са им осигурили заетост!:)))) Така де, трябва да стимулираме предприемчивите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
А технически преглед всяка година къде и как минава? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
:)) Ако виждаш Надежда, значи си в Обеля ;))) Наща позната от Великобритания си регистрира фирма във Варна, за да не плаща големите данъци за скъпата си кола там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Ха сега де! Нашите "бизнесмени" начело с капацитета Данов, плачат и се вайкат колко ги ощетявала държавата, как не мислила за бизнеса, колко лош бил Дянков и т.н , а тия гледай ги как се набутват! Успеха обаче ще е, да почнат повечко западни фирми да идват, че да не се налага на недолюбваните и незаплатени от нашенския"бизнес" работници, да ходят при тях на запад!:) А местните псевдо бизнесмени да им чиракуват малко та да се научат как се прави бизнес!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още