fallback

За летище Балчик са необходими 40 млн. лева

Ще искаме Брюксел да одобри отпускането на държавна помощ за аеропорта

13:20 | 05.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

За да заработи отнетото от военните летище Балчик като гражданско, за строителството са необходими най-малко 40 млн. лв. Това показват последните изчисления на транспортния министър Ивайло Московски, които той представи на заседанието на кабинета в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

От известно време по настояване на премиера Бойко Борисов министрите работят за това дейността на летището да бъде възстановена и то да обслужва туризма. На предишно заседание на кабинета в началото на юли Московски заяви, че за аеропорта ще трябват 30 млн. лв., а премиерът настоя те да бъдат намерени.

Затова преди два дни кабинетът създаде дружеството „Летище Балчик” ЕООД с капитал 390 хил. лв., под ръководството на транспортния министър.

По време на последното заседание на министрите финансовият министър Симеон Дянков разяснява, че отпускането на каквито и да е средства за летището е държавна помощ, която Брюксел трябва да одобри. Той препоръчва да се търси финансиране „по банков път поне в началото, иначе ще изпаднем в ситуация на проблеми с Европейската комисия“.

„Летище Балчик на 1 май трябва да работи. Това е антимонополна мярка за изграждането на алтернативно летище на Варна, тъй като над 60 хиляди автобуса преминават от аерогарата през центъра на Варна за Северното Черноморие, за да подсилим там туризма“, заявява Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback