IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Заложеният ръст на БВП от 2,9% може да доведе до рискове за бюджет 2012 г.

В проектобюджета не са заложени цели и действия за реформиране на държавните структури, няма и мерки за подобряване на бизнес средата, посочват от организацията

10:32 | 28.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
БСК: Заложеният ръст на БВП от 2,9% може да доведе до рискове за бюджет 2012 г.

В бюджета на България за 2012 г. не се залагат цели и действия за реформиране на държавните структури и няма пренасочване на разходи в подкрепа на основните фактори на икономическия растеж и подобряване на бизнес средата.

Такова е мнението на Българска стопанска камара (БСК) за обявения от Министерство на финансите съкратен вариант на проектобюджета за следващата година.

От работодателската организация отбелязват, че заложеният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,9%, както и увеличение на разходите със същия темп, може да създадат допълнителни рискове пред общото изпълнение на бюджета, независимо от заложените буфери за допълнително дефицитно финансиране.

Разходите за наука падат значително - например, заложените средства за БАН са по-малко от разходите за БНТ, алармират от БСК.

Частичното намаление на средствата за министерствата е за сметка основно на капиталовите разходи, като този подход не създава условия за растеж и нови работни места, отбелязват работодателите.

Допълнителното снижаване на прага за фискалния резерв от 4,5 млрд. лв. на 3 млрд. лв. по принцип би трябвало за създава допълнителен фискален буфер за посрещане на евентуално намаление на приходите. В случая обаче ще бъде финансиран ръст в потреблението и вноса, което е извън основните фактори за дългосрочен икономически растеж, смята камарата.

От организацията се опасяват, че недостатъчният капацитет за подготовка и реализация на инвестиционни и други проекти и усвояване на средства от ЕС може да наложи да се използват допълнителни ресурси за авансово съфинансиране на проектите. По такъв начин ще бъде използван заложеният буфер, изразяващ се в намаляване на фискалния резерв и поемане на допълнителен дълг от общо над 2 млрд. лв.

Необходима е паралелна разработка до края на тази година на платформа за възстановяване и растеж до края на правителствения мандат (юни 2013 г.), обобщават от БСК. В тази връзка се предлага да бъдат заложени някои мерки.

Между тях са спешен преглед на така наречените антикризисни мерки от 2010 г. и ускоряване прилагането на действия със значим ефект.

Отново се издига предложението за промени в Закона за местните данъци и такси, като идеята е определянето на такса битови отпадъци да става в зависимост от количеството генерирани и третирани битови отпадъци.

БСК настоява да се приеме пътна карта за ускорено въвеждане на е-правителство, която първо да се съгласува с представителите на бизнеса и други заинтересовани организации.

Въвеждането на данъчни и финансови стимули за въвличане на бизнеса в процеса на допълнително финансиране на образованието е друга мярка, смятана от БСК за важна за възстановяване на икономическия растеж.

Същевременно членовете на организацията дават подкрепата си за заложения според тях в бюджета подход за съхраняване на стабилността на валутния борд. Камарата одобрява предвиденото равнище от 36,5% на преразпределение на общите бюджетни разходи по Консолидираната фискална програма. Потвърденият отказ от увеличение на данъчните ставки до 2013 г. също се получава добра оценка от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още