fallback

Искров: България трябва да стои извън банковия съюз на Европа

За страната ни е добре, че не сме част от еврозоната, смята управителят на БНБ

13:53 | 27.06.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Идеята за създаване на банков съюз в Европа е доста интересна. По нея обаче не бива да се взима прибързано решение, а приложението й на този етап трябва да се ограничи до членуващите в еврозоната държави. Такова е мнението на управителя на Българската народна банка Иван Искров.

На този етап България трябва да стои извън подобен съюз, категоричен е Искров. Причината е, че все още по неговата архитектура има много въпросителни, а и това, че сами трябва да носим отговорност за политиките си, посочи банкерът.

Искров смята, че с преминаването към централизирано вземане на решения се избързва. Поради тази причина БНБ би подкрепила страните от еврозоната по пътя им към банков съюз и обща фискална политика, но не и да се присъединява към този план.

„За България е добре, че не е в еврозоната“, посочи Искров с аргумента, че всеки ден за бъдещето на валутния съюз се лансират много и различни идеи. Това според него води до несигурност и неяснота как би изглеждала еврозоната занапред.

Като пример за противоречащите си политики на Европейския съюз Искров посочи изискването за увеличение на банковия капитал от първи ред до 9%, като в същото време от банките се изисква да продължат да кредитират така, както са го правили и преди.

Това според него няма как да се случи, тъй като за подобряване на капитала от първи ред е нужно или свиване на рисковото кредитиране, или привличане на нови средства, което в момента е много трудно.

Гуверньорът на централната банка се изказа много остро относно начина, по който западни анализатори и медии гледат на страната ни. Според него много често биваме незаслужено поставяни в обща група с останалите страни от региона – било то заради твърдения за експозиции към Гърция, било заради други, незасягащи България проблеми.

На страната ни е създаден образ на най-бедната държава и се налага само той, без да се казва, че в момента се представяме по-добре от много от най-богатите страни в Европа. У нас нито се е налагало спасяване на банки, нито трябва да се борим с големи дефицити, посочи Искров.

Грешно според него е да се говори, че банковата система е зависима от проблемите на Гърция, тъй като макар и с гръцки собственици, опериращите у нас банки са „български банки, подлежащи на надзорен контрол в България“, заяви Искров.

Шефът на БНБ е категоричен, че българските банки нямат никакви позиции в гръцки държавни ценни книжа, което ни разграничава и от потърсилата вече международна помощ кипърска банкова система.

Той призова освен проблемите на страната ни, какъвто безспорно е този с обявяването на фалити със задна дата, да се посочват и позитивните аспекти на политиката и развитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
fallback