fallback

С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Основната тежест от новия данък ще бъде поета от заможните хора, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

10:20 | 12.10.12 г. 53

Данък върху лихвите по депозитите ще има, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че според настоящото законодателство в България трудът се облага задължително и за всички независимо от размера на заплатата, а липсата на налог върху лихвите от спестявания било изключение.

В момента има социална несправедливост, защото някои хора си държат парите в банките, така че тези спестявания „работят за тях и създават повече пари” без да се облагат, коментира финансистът. Но побърза да успокои, че става въпрос за данък не върху депозита, а върху лихвите от него и даде пример, че ако депозитът е в размер на 1000 лева, данъкът месечно ще е 30 стотинки, или около 4 лева годишно. 

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да го преподписват. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

„По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система”, заяви Симеон Дянков. И допълни, че всички данъчни и бюджетни закони са формулирани в текстове така, че „да не може данъкът да се избягва".

Той обясни, че България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Подготвен е текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в интервю за bTV, че основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора.

Стоянова посочи, че всъщност голяма част от парите по депозитите в банките са притежание на малко хора. По нейни думи общо 26 млрд. лева от общо 36 милиарда лева депозити, са събрани в не повече от един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова.

По данни на БНБ 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти. „Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира Менда Стоянова.

Тя защити позицията на Симеон Дянков, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите, което не е справедливо.

Стоянова потвърди думите си от вчера, че сумата от 120 млн. лв., която ще влезе от новия данък, вече е включена в бюджета за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
fallback