IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Ковачева поиска 33 млн. лв. повече за правосъдие

Висшият съдебен съвет също поиска повече пари за следващата година

17:24 | 18.10.12 г.
Диана Ковачева поиска 33 млн. лв. повече за правосъдие

Министърът на правосъдието Диана Ковачева поиска допълнителни 33,750 милиона лева за правосъдие през следващата година по време на заседанието на парламентарната правна комисия, на което беше обсъден бюджетът на министерството на правосъдието, на съдебната власт и на прокуратурата. 

Тя обясни, че правителството е заложило в Закона за бюджета за 2013 година увеличение на средствата за правосъдното министерство от 20 милиона лева. От тях 10 милиона лева обаче ще отидат за покриване на осигурителните вноски на заетите в системата. Така реалното повишение на бюджета е 10 милиона лева, а с него не могат да бъдат покрити наследените задължения, които до края на годината се очаква да надвишат 14 милиона лева, посочи Ковачева.

Тя обясни, че за охраната на съдебната власт не стигат над 8 милиона лева, а за дирекция „Изпълнение на наказанията“ са необходими още над 15 милиона лева. Задълженията на дирекцията вече са почти 7 милиона лева, а до края на годината ще достигнат 10 милиона лева. Допълнителни 5 милиона лева са необходими за програма „Регистри за правосъдното министерство“. Около 3 милиона лева – за програма „Равен достъп до правосъдие“, както и нови 3 милиона за други инвестиции по различни програми.

От Висшия съдебен съвет посочиха, че за нормалното функциониране на системата са нужни 507 милиона лева и също поискаха повече пари.

Съдийте се оплакват от свръхнатовареност на системата и искат да бъдат назначени нови щатни бройки. С подобни искания излязоха и от прокуратурата, като предупредиха, че заради липсата на средства има опасност да бъдат отложени разследвания и да не се правят експертизи по дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още