IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков намекна за допълнително увеличаване на "някои доходи" през 2013 г.

България е приключила 2012 г. с дефицит около 400 млн. лв., което е над 2 пъти по-малко от заложените над 1,1 млрд. лв.

09:28 | 05.01.13 г. 5
Дянков намекна за допълнително увеличаване на "някои доходи" през 2013 г.

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи през 2013 г., каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му 2012 г. е приключила по-добре от очакваното заради преизпълнението на приходите от данъчните и митниците. Освен това Брюксел е разплатил парите по европроекти, които страната ни чакаше през декември, в последния работен ден на бюджетната година.

Дянков съобщи, че митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е над 2 пъти по-малко от заложените 1,1 млрд. лв.

Фискалният резерв, с който започваме 2013 г., е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.

Министърът препотвърди също така готовността си за реформи в ресорните му области. Една от най-проблемните от тях е здравеопазването.

Финансовият министър освен това вече не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Аре стига *** номера "Тука има, тука нема". Едно твърде недостойно поведение за държавник. Само преди по-малко от месец тоя твърдеше, че бюджетът е в по-голям дефицит от очакваното и показа неприлична комбинация от пръсти на (про)клетите пенсионери. Сега ИЗВЕДНЪЖ дефицитът станал 2 пъти под очакваното. Има ли някой в това правителство да не лъже като дърт ***? Аз поне не знам такъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Виж обаче намекът за лихвите върху депозитите се оказа напълно верен. Опровергаха го още същия ден, а след 2 седмици го обявиха.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
coko_boko
преди 11 години
Нека Държавата се опита да си събере дълговете и положението ще бъде по-различно... Защо са необходими 4 години за да се задействат институциите и да запорират сметките на Фирмаа сзадължения????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Дори и да увеличат някъде заплатите то ще е в сфери, където могат да се окажат ключови за преизбирането на това правителство. Целта на ГЕРБ е да държи хората от големите градове, където е съсредоточена и по-голямата част от населението. Промяна в България може да настъпи от главата на рибата. Но тук проличава липсата на гражданско общество в нашата страна. Защо им е на софиянци например да се вдигат на бунт като що-годе си живеят добре. Разберат ли, че това мислене е неправилно, тогава може нещо да се промени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Това пак е неправилно заглавие. Намеците на Дянков автоматично означават, че това няма да се случи. Най-пресният пример е намекът за коледни надбавки. Да не говорим за ДДС, което беше спрягано на няколко пъти и още доста "намеци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още