fallback

Орешарски: Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит

Подобряването на бизнес климата и подкрепата на инвестиционната активност ще намали безработицата, смята бившият финансов министър

10:24 | 20.03.13 г. 20

Цифрите са достатъчно красноречиви – през 2009 година България имаше 8 млрд. лева резерви и 10 млрд. лева правителствен дълг. Сега фискалният резерв е в размер на 4 млрд. лева, а дългът е 14 млрд. лева. Тази сметка направи бившият финансов министър в кабинета на Сергей Станишев Пламен Орешарски пред БНТ.

Според него тези цифри доказват, че отишлото си правителство не се е държало много дисциплинирано. По думите му средно за четирите години на управлението са били изхарчени над 2 млрд. лева повече от приходите на година.

„Няма грешка, че са изхарчени, ако имаше целеви програми и сега имахме по-ниска безработица и по-голям растеж. Това не е така – изхарчени са безцелно, да се финансират текущи разходи“, допълни още Орешарски.

Бившият финансов министър разкри и част от предизборната програма на БСП. Той смята, че не трябва да бъде променян плоския данък, защото това е едно от малкото преимущества за правенето на бизнес у нас. „Изцяло на бизнеса трябва да се разчита да се правят работни места“, допълни още той и посочи, че трябва да се подобрят условията за правене на бизнес в страната.

Именно чрез подобряването на бизнес климата и насърчаването на инвестиционната активност ще може да се реши проблемът с безработицата, коментира още Пламен Орешарски.

Част от източниците на средствата за повишаването на разходите на бюджета, заложено в програмата на БСП, е подобряването на събирането на данъците, обясни още той. Според него има резерви и посочи за пример акциза на цигарите. По изчисленията на Орешарски там се губят около 40% от приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
fallback