IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са правилата за управлението на парите в държавните дружества

Изборът на изпълнител на кредитна или финансова услуга ще трябва да става на базата на оферти от пет институции, предлага МИЕТ

18:43 | 29.04.13 г.
Готови са правилата за управлението на парите в държавните дружества

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) разпространи изготвените правила за управлението на финансите на държавните предприятия. Те са част от проект за промяна в Правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Изборът на изпълнител на кредитна или финансова услуга ще трябва да става на базата на оферти от пет институции, е записано в предложенията на МИЕТ. Покана за участие в търга ще трябва да бъде публикувана в интернет страницата на институцията, която упражнява правата на собственост върху предприятието, специализирана медия и поне един ежедневник.

Едно от най-очакваните предложения за промяна в този правилник е за избягването на концентрацията при избор на изпълнител на финансовите услуги. В проекта е записано, че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надвишава 25% от паричните средства на възложителя. Този критерий се отнася до компаниите, които имат капитал над 3 млн. лева. Нетната експозиция на възложителите ще бъде изчислявана в края на всеки месец, предлагат вносителите на промяната.

Под нетна експозиция по силата на тази наредба ще бъде разбирано разликата между левовата равностойност на паричните средства на възложителите по сметки в дадена финансова институция и левовата равностойност на размера на непогасената част от предоставените му заеми и открити гаранции от същата институция.

Сред предложенията критериите за избор на изпълнител на финансови услуги ще бъде икономически най-изгодната оферта, но тя се определя въз основа на комплексна оценка на офертата. Под внимание ще трябва да се вземат и количествени и неколичествени фактори, като опит на кандидатите или други критерии, в зависимост от спецификите на възложитиля.

Количествените критерии ще бъдат лихвите, таксите и комисионните, както и надеждност на платформата за интернет банкиране, срок за обслужване на плащанията, развита ли е клоновата мрежа и т.н. 

Тези предложения са записани в проекта за създаване на чл. 13б от правилника, към който се отнасят предложенията, записани в приложението, допълват от МИЕТ. Промените ще доведат до унифициране на методология за избор на изпълнител на финансови услуги. Така ще бъде повишена прозрачността и ефективността при управляването на средствата на държавните предприятия, отбелязват вносителите на проекта.

Новите правила се отнасят до управлението на свободните парични средства – депозитите, разполагаемите средства, разплащателни сметки и оборотни, инвестиционни и други кредити, става ясно от предложенията.

Припомняме, че едно от първите решения на служебното правителство беше да създаде работна група, която да оцени как се управляват парите на държавните предприятия у нас. Председател на тази група е самият служебен премиер Марин Райков. В нейния състав влизат всички министри от служебния кабинет, чийто ресор е свързан управлението на държавни предприятия, както и финансовият министър Калин Христов.

На този етап публикувания от МИЕТ документ е само проект и тепърва трябва да получи одобрението на Министерския съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още