fallback

БСП обмисля мерки за защита на кредитополучателите

Банковият сектор не е място за провеждане на социалните очаквания на избирателите, убеден е обаче икономистът Георги Стоев

10:54 | 15.07.13 г. 15

Хората се гневят, когато подписват договор с банка и другата страна едностранно повиши лихвата, коментира в ефира на БНР депутатът от „Коалиция за България” Дора Янкова.

„В силното икономическо време на хората се предлагаха много щедро кредити, дори не се анализираше тяхната финансова стабилност. Какво правим сега с хората, които си отглеждат децата, с хората, изпаднали в криза, с безработните, които имат отношение с банкова институция?”, заяви тя и допълни, че според нея е нужна дискусия в парламентарната комисия по бюджет и финанси по този въпрос.

Янкова е на мнение, че на разговори трябва да бъдат поканени представители на Асоциацията на банките, потребители на банкови кредити, банковия надзор, БНБ и бизнес средата. На тези срещи трябва да бъде обсъдено как са защитени кредитополучателите като физическо лице и особено тези, които са ипотекирали единственото си жилище и са „безработни и имат малко дете”.

Депутатът коментира и още един казус – защо банката е първи получател при фалит на предприятие, а „всички надолу нямат защита при фалит”.

Като част от решението на проблемите с кредитите Дора Янкова вижда в създаването на банков омбудсман или Комисията по защита на потребителите да бъде посредник в извънсъдебни банкови спорове между банки и длъжници.

Икономистът Георги Стоев от Industry Watch обаче не се съгласи с мненията, изказани от червеният депутат. За него банковият сектор не е място за провеждане на социалните очаквания на избирателите.

Опасенията са, че от регулацията ще пострадат именно хората, за които са насочени мерките – тези в тежко социално положение. При предлаганите промени техният достъп до кредитиране от страна на банкови институции ще бъде най-ограничен и те ще бъдат принудени да се насочват към нефинансовите институции, а при тях лихвите са по-високи, уточни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback