IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: 500 млн. лв. са невнесените осигуровки

Социалният министър подкрепя криминализирането на умишленото невнасяне на осигуровки, но само като крайна мярка

10:20 | 08.10.13 г.
Хасан Адемов: 500 млн. лв. са невнесените осигуровки

Близо 500 млн. лв. са начислените, но невнесени от работодателите към момента осигуровки. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред TV7. Той подкрепя криминализирането на умишленото невнасяне на осигуровки, но само като крайна мярка и след като са приложени всички административни санкции. Процедурата е сложна и може би заради това въпросът не се решава.

„Една част от работодателите имат временни затруднения и затова законодателят е предвидил мярката да не се губят осигурителни права“, припомни той.

Министърът потвърди, че има внесен проект за постановление на Министерски съвет към комисиите в Националния съвет за тристранно сътрудничество за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари. Предстоят преговори с представителите на тристранката.

Адемов заяви, че минималните осигурителни прагове водят до изсветляване на системата и затова трябва да бъдат положени усилия не само от държавата, а и от работодателите и служителите, защото от праговете зависи какви пенсии ще взимат.

Социалният министър коментира и идеята за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%. Правителството се опитва да „размрази“ както икономиката, така и социалните плащания. Увеличението е възможно, след като се оптимизира структурата на държавната администрация. Въпросът е дали броят на държавните служители е адекватен на работата им, обясни той. Дали да има съкращения в администрацията обаче е решение на всяко министерство, уточни Адемов.

Обсъжда се и възможността за коледни надбавки за пенсионерите. Желанието всички пенсионери да получат надбавки се разминава с реалната възможност това да се случи, призна министърът. Търсят се 35 – 40 млн. лв., за да бъдат подпомогнати пенсионерите с най-нисък размер пенсии. Разчетите показват, че възрастните хора, които получават до 200 лв., биха могли да получат 50 лв. надбавка или пък диференцирано според доходите до 50 лв.

50 млн. лв. са необходими, за да се увеличат детските надбавки. Системата е неефективна и затова ще бъде преработена, тъй като само създава проблеми. Обсъжда се вариантът да се дават ваучери за учебници за големите ученици, допълни министърът. „Да подпомагаме не тези, които ще изпият няколко бири, а тези, които продължават да се обучават“, обясни Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още