fallback

Златанова: Всички са еднакво недоволни от бюджета за догодина

Синдикатите не подкрепиха бюджета, а работодателските организации се противопоставят на увеличението на минималната работна заплата

16:50 | 29.10.13 г.

Когато всички са еднакво недоволни, все пак има постигнато някакво съгласие. Така вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество обобщи днешното му заседание. В продължение на повече от три часа социалните партньори дебатираха предложените от управляващите три проектобюджета - на държавата, на НЗОК и на общественото осигуряване.

Работодателите принципно ги подкрепиха с различни забележки, а синдикатите - не, макар да отчетоха конкретни положителни стъпки. Утре държавният бюджет ще бъде разгледан от Министерския съвет, а след това дискусията по него ще се пренесе в Народното събрание. 

Според финансовия министър Петър Чобанов той балансира интересите и задава ясно и категорично приоритети, които, ако бъдат изпълнени, ще се ускори икономическият растеж. Чобанов отново посочи приоритетите в основния финансов закон за догодина - образование, публична инвестиционна програма, реформи в администрацията и в здравеопазването, фокус към местните власти. 

Министърът каза още, че управляващите продължават да търсят възможности за допълнително финансиране на здравната каса през тази година. Виждате сами, че  ситуацията там е много тежка, тя е наследена ситуация, колкото и да казваме, че не трябва да се оправдаваме с наследството, това е очевиден факт, посочи той.

Чобанов е против към момента да се увеличават осигуровките, защото смята, че трябва първо икономиката да заработи и да се събират повече приходи.

Социалният министър Хасан Адемов изтъкна, че бюджетът на ведомството му за догодина е най-големият за последните 23 години, както и и в сравнение с останалите министерства - 1,061 млрд. лева. Той заяви, че в бюджета на държавното обществено осигуряване са предвидени разходи за пенсии в размер на 8,1 млрд. лева и са гарантирани всички социални плащания.

"Бюджетът на ДОО гарантира размразяване на замразените през последните 4 години социални плащания, и гарантира макар и малко по-високо ниво на социална защита на българските граждани", каза Адемов.

Сциалното министерство подкрепя замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране за една година на нивата от настоящата година, но министърът уточни, че увеличаването на възрастта няма алтернатива, включително заради демографската картина у нас.

Българската стопанска камара (БСК) подкрепи предложения проект на държавен бюджет и бюджета на ДОО, отчитайки "тежкото финансово наследство", формирано през последните години и развитието на кризата. БСК обаче не подкрепя поемането на допълнителен държавен дълг, ръста на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход.

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) също подкрепи държавния бюджет за 2014 г., като счита, че той е реалистичен и се надява, че ще бъде изпълнен. Организацията подкрепи и бюджета на ДОО и с известни резерви този на НЗОК, защото счита, че той няма да може да задоволи потребностите на системата. Според асоциацията ръстът на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход не само няма да стимулира икономиката, а ще увеличи сивия сектор.

КРИБ също подкрепи бюджета на държавата, но подобно на останалите работодателски организации не се съгласи с ръста на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. От Конфедерацията смятат, че трябва да се увеличат разходите на държавата, насочени към населението с най-ниски доходи с аргумента, че "февруарската криза не е криза на високите сметки, а на ниските доходи".

БТПП застана зад бюджетите на държавата и на ДОО, макар и с определени резерви, но поиска реформата в здравеопазването да се случи. Работодателската организация също се противопостави на ръста на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход.

КНСБ не подкрепи проектозакона за държавния бюджет, но оцени положително предвиждания ръст на БВП, на данъчните приходи, ръста на минималната работна заплата, както и допълнителните 100 млн. лв. за образование, с настояването обаче средствата да са повече. Синдикатът поиска данъчни облекчения за ниските доходи от порядъка на 400 лева, а представителите му изразиха недоволство от това, че не се предприемат стъпки за въвеждане на семейно подоходно облагане.

КТ "Подкрепа" не застана зад нито един от трите бюджета и подкрепи отделни предложения - например ръст на минималната работна заплата от 1 януари, но с въвеждане на ясен механизъм, който да следва всеки следващ социален министър. Синдикатът смята, че предлаганият държавен бюджет е оптимистичен.

Председателят му Константин Тренчев заяви, че борбата за криминализиране на укриването на осигурителни вноски не е доведена докрай заради "политически боричкания", които пречат да се решат жизненоважни проблеми. По думите му средствата от здравни вноски биха стигнали, ако има ред в системата.

Тренчев посочи, че "2 млн. не плащат - всички сядаме на софрата, обаче половината не плащаме".  По думите му всички знаем, че се краде в здравеопазването и не правим нищо, за да променим това. Синдикалистът даде обяснение защо в сектора липсват решителни реформи  - "или не знаят какво да направят, което ме съмнява, или не желаят да го направят, което ми навява неприятни мисли, или ги е страх да го направят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
fallback