fallback

Бюджетната комисия спешно пише текстове за таксата за ВЕИ-производителите

Депутатите не успяха да гласуват целия Бюджет 2014 и разискванията по него остават за следващото заседание

16:28 | 03.12.13 г. 10

След неколкочасови дебати народните представители не успяха да гласуват всички точки от бюджета за 2014 година преди края на извънредното пленарно заседание.

При гласуване на  текстовете бяха отхвърлени повечето предложения на опозицията, сред които изграждане на нова педиатрична клиника в София, което би струвало 10 млн. лева, както и за различни инфраструктурни проекти и проекти за развитие на иновациите. Отхвърлени бяха още и предложенията за повишаване на бюджета на БНТ, БТА и на омбудсмана, както и за изграждане на нова съдебна зала във Варна.

Не беше прието и предложението и на „Атака“ за нулеви субсидии за националното радио и телевизия.

Най-сериозни спорове обаче възникнаха около новата такса за облагане на производителите на електричество от соларни и вятърни централи. Очакваните приходи от нея не са включени в общите приходи в Бюджет 2014, видяха депутатите от ГЕРБ. Самата таксата е записана само в Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона.

От Министерството на финансите са изчислили, че приходите ще бъдат в размер на 160 млн. лева. „Имаме едни висящи приходи в размер на 160 млн. лева“, обясни Менда Стоянова. Тя припомни още, че при внасянето на предложението в бюджетната комисия не са били представени мотиви и финансови разчети за това предложение.

Предложението първо да бъдат приети текстовете, регламентиращи таксата, а след това размерът на очакваните приходи да бъдат вписани в приходната част на бюджета (чл. 1 от проектозакона) беше прието със 133 гласа „за“ и 42 „против“. От бюджетната комисия обаче заявиха, че още не са готови с текстовете на Параграф 6 и депутатите трябваше да продължат с обсъждането на останалите членове в закона, без да бъде приета приходната част на бюджета. 

Йордан Цонев заяви, че текстовете ще бъдат прецизирани по време на заседание на комисията, насрочено за този 16 часа в Народното събрание. Депутатите не се съгласиха с предложението на ГЕРБ да бъде отложено заседанието, докато не бъдат подготвени всички текстове от закона.

Обсъждането на темата за новата такса за производителите на енергия беше съпроводено с протест на представителите на ВЕИ-централите около Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
fallback