IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните дружества диверсифицират банките, в които държат парите си

Въпреки процедурата банките останаха стабилни, коментира вицепремиерът Даниела Бобева

15:49 | 17.12.13 г. 3
Държавните дружества диверсифицират банките, в които държат парите си

Държавните дружества изпълняват изискванията в наредбата и диверсифицират банките, в които държат средствата си. Крайният срок, в който трябваше да отговорят на изискванията, изтече на 8 декември и данните още се анализират. Мерките засягат 234 компании с държавно участие.

Според данните на Даниела Бобева към края на ноември нетните експозиции на държавните дружества в една банка са намалели от 47,05% към края на март до 22,67%. „В момента няма банка с по-голяма нетна експозиция”, допълни вицепремиерът. Тя отказа да коментира конкретни имена на банки. 

Постановлението се изпълнява, въпреки някои проблеми, отчете още Бобева. Те били свързани основно с дългосрочните договори, които са имали търговските дружества. При предсрочното им прекратяване те са претърпели загуби. В Министерския съвет обаче няма информация в какъв размер са те.

Имало е и проблем при тълкуването на правилата – управителите на фирмите не са знаели кой закон да приложат при избор на нова банкова институция.

Въпреки процедурата и засегнатите банки остават стабилни, коментира още вицепремиерът.

Тя отказа да коментира дали правилата могат да се избегнат с помощта на овърдрафт в последния ден на тримесечието, което реално ще намали експозицията на фирмата в банката. Така реално се заобикалят правилата, но Бобева беше категорична, че не е проблем на правителството, а на самите предприятия. Представителите на държавата в тях трябва да следят за изпълнението на правилата, допълни вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Нормално е да си изненадан! То "мисленето" ти определя и очакванията :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
platon
преди 10 години
Ами то се иска малко акъл,но нали служебното правителство бързаше на всяка цена да приеме това за банките и измислиха невероятната идея да задължат държавните фирми да работят с най-малко пет банки и постоянно да следят да не би да са надвишили 25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
И кво стана? Вместо да му обръснат мустака, му платиха неустойки ако мога така да се изразя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още