fallback

Гечев: Твърденията за заплаха за валутния борд са политически изказвания

Бойко Борисов е заявил пред чужди дипломати, че ако държавата е управлявана по този начин, има опасност за паричния съвет

08:58 | 18.12.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма никаква опасност за валутния борд, категоричен беше в студиото на Нова телевизия депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев. Той направи този коментар във връзка с изказване на Бойко Борисов по време на среща с чужди дипломати. 

Бившият премиер е заявил, че Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите (НАП) не са събрали планирани приходи в размер на 1 млрд. лева. Правителството в момента харчи бъдещи приходи и ако продължат да управляват така има заплаха за валутния борд, е заявил Борисов. 

Това изказване е политическо и е израз на паниката на Бойко Борисов - групата му се разпада, рейтингът му също намалява, смята от своя страна Румен Гечев. Според него няма никаква връзка между несъбрани средства от митниците и данъчните, а Българската народна банка (БНБ) има резерви от 17 млрд. евро, които поддържат паричния съвет. 

Макроикономическите данни също не потвърждават опасенията на Борисов за предстоящи проблеми с валутния борд.

Гечев направи и коментар относно намалената перспектива по рейтинга на България, изготвен от S&P, припомняйки как институцията е била съдена за подвеждане на свои клиенти, поставяйки нереалистични корпоративни рейтинги. 

Икономистът посочи още, че няма намаление на рейтинга - той остава ВВВ, а променена е само перспективата. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
fallback