IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подновява договора си с Fitch Ratings

Правителството упълномощи финансовия министър да подготви емисия ДЦК на международните пазари

13:27 | 29.01.14 г.
България подновява договора си с Fitch Ratings

По време на днешното си заседание правителството взе решение за подновяване на договора с агенцията Fitch Ratings, става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Министрите са упълномощили финансовия министър Петър Чобанов да подпише новото споразумение, с което агенцията да започне отново да оценява държавния рейтинг на страната.

Договорът с Fitch беше прекратен по искане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Така държавният ни рейтинг се оценява от Moody`s и Standard and Poor`s. Паралелната оценка на трите най-големи рейтингови агенции ще осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните рейтинги, посочват от правителството.

Предоговорено ще бъде и споразумението със Standard and Poor`s, след като обстоен анализ е показал, че се постига по-ниска цена за ползваните услуги.

Чобанов ще трябва да подготви и емисията държавни ценни книжа за международните пазари, одобриха още министрите. Поемането на външен държавен дълг е записано в Закона за бюджета за тази година. Целта е да се рефинансира дълг от 2002 година, чийто падеж е през 2015 година. Неговият размер е 1,086 млрд. долара.

Припомняме, че се очаква до средата на годината страната ни да пласира 1,5 млрд. евро облигационни емисии на външните капиталови пазари. От Министерството на финансите обявиха, че през тази година правителството ще пласира общо 4,4 млрд. лв. дълг, по-голямата част от който (3 млрд. лева ) на международните пазари.

С решение от днес правителството стартира и бюджетната процедура за 2015 г. Решението за бюджетната процедура определя етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията за съставянето на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още