IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ предлага облекчен режим за наследствените пенсии

Обсъжда се наследници на висшисти да откупуват годините на образованието им, КНСБ и социалният министър са против

15:11 | 24.02.14 г. 1
<p>
	<em>снимка: Bulgaria On Air</em></p>

снимка: Bulgaria On Air

Облекчен достъп до наследствени пенсии предложи Националният осигурителен институт (НОИ). Управителят на института Бисер Петков предлага с промени в наредбата за пенсиите да се даде възможност на наследници на починали висшисти да откупуват времето, през което лицето се е обучавало в университет, като е получило висше или полувисше образование.

С промени в наредбата за пенсиите се предлага още да се създаде възможност заявленията за отпускане на пенсии и за преизчисляването им да се подават по електронен път, а после в двумесечен срок гражданите да представят всички необходими документи.

Откупуването на годините за висше образование, според предложените промени, може да става от преживелия съпруг, децата и родителите. Според сегашното законодателство човек може лично да откупи времето, през което е учил в университет, ако не му достига стаж за пенсиониране.  В текста на наредбата се предлага времето на обучение да се допълни с израза „от правоимащото лице или от наследниците“.

С това уточнение ще се даде възможност на наследници на лица, завършили висше образование, но са починали,  да получат наследствена пенсия. Основно става въпрос за деца на млади починали родители, които нямат дълъг стаж, но са завършили висше образование. Така децата придобиват правото на наследствена пенсия, каза управителят на НОИ.

Той припомни, че алтернативата е отпускането на персонални пенсии, но при тях процедурата е сложна и продължителна, като има и доходен критерий. Тази промяна не разширява съществено броя на лицата, които ще могат да ползват право на наследствена пенсия, допълни Петков.

Срещу това предложение възразиха КНСБ и социалният министър Хасан Адемов.

Ася Гонева от КНСБ категорично възрази срещу предложените текстове. „Държавата трябва да се грижи за сираците, но не чрез пенсиите. Не казвам, че трябва да правим по-жестоко законодателството, но трябва да има ред. За подпомагането трябва да се използват други механизми“, заяви тя.

Според нея с предложения текст се пристъпва към неприсъщи ангажименти на осигурителната институция.

"КНСБ не е против сираците да получават наследствена пенсия, или пък съпрузите, но пенсионната система не може да носи отговорностите за всички социални рискове. Ако един човек е починал след 3 месеца осигурителен стаж и е учил 5 г., системата не може да носи отговорност за 20 г. напред. Последиците за социалната система ще са също толкова тежки, колкото политическата грешка със социалната инвалидна пенсия", твърди представителят на синдикатите.

Тя подкрепи сегашния ред на отпускане на наследствена пенсия, защото трябва да се гледа състоянието на семейството, което кандидатства за наследствена пенсия. Така е редно да бъде – трябва да сме сигурни, че съответното лице  има нужда от помощ, допълни Гонева. "Покупко-продажба с пенсии не бива да бъде допускана", посочи тя.

Социалният министър Хасан Адемов възрази, че социалната система не може да се натовари за 20 г. с наследствени пенсии. Децата получават наследствена пенсия, докато навършат 18 г., а преживелият съпруг или съпруга – до пет години, преди да се пенсионира, припомни той.

„Трябва да обсъдим още веднъж този текст, преди да го внесем в МС. Социалното министерство ще предложи този текст да отпадне“, каза по-късно Адемов на брифинг. Той уточни, че всички наследници на починалото лице по реда на персоналните пенсии и сега имат право на пенсия.

Социалното осигуряване не бива да се смесва със социалното подпомагане. Разширяването на кръга на лицата с право на осигурителни права, без необходимия осигурителен принос, е в същността на това смесване. Ще положим усилия да стигнем до съгласие с НОИ. Но е важно наредбата за пенсиите да мине през МС, допълни Адемов.

"Ако социалното министерство и НОИ не постигнат съгласие по промените, Министерският съвет ще реши окончателния вариант на наредбата", каза още социалният министър.

Пламен Димитров възрази по време на заседанието, че изменения в Кодекса на труда са внесени в парламента, без да са обсъдени от тристранката. Трудовото и осигурително законодателство е „огромна бомба“, говоря за тристранен диалог, заяви Димитров. Ако депутат от БСП иска изменения в КТ, да бъде така добър, да ги внесе тук, каза синдикалистът, по повод проект за изменение на Кодекса, внесен през февруари.

Тристранният съвет обсъди и наредбата за професионалните заболявания – дали членовете на ТЕЛК имат право на особено мнение и за какъв срок да важи експертното решение.

Наредбата за енергийно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи е приета от комисиите на тристранката с единодушие. Тя ще бъде внесена за следващото заседание на МС, съобщи още Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 10 години
Когато една система стане за всекиго по нещо, отпиши я... Аз си мислих, че комунизмът си е отишъл безвъзвратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още