IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Няма държава в ЕС, която е забогатяла с декрети

Предложението на "Атака" за 700 евро минимална работна заплата няма финансова обосновка, смята политикът

08:53 | 05.03.14 г. 5
М. Димитров: Няма държава в ЕС, която е забогатяла с декрети

„Няма държава в Европейския съюз (ЕС), която да е забогатяла с декрети”, коментира в ефира на „Нова телевизия” Мартин Димитров от Реформаторския блок. Този коментар беше направен по повод предложението на „Атака” за минимална работна заплата в размер на 700 евро.

Димитров посочи, че единственият начин за повишаването на заплатите е ръстът на икономиката. „Ако ставаше със закони, нямаше да се нарича икономика, а администрация”, допълни още той и посочи, че в момента у нас средната заплата е 850 лева, което е най-ниската в ЕС.

За него в основата на развитието на икономиката е малкият и средният бизнес.

Тласък на икономиката може да даде и приватизацията на фондовата борса, но тя трябва да се случва по „правилния начин и с правилните купувачи”, допълни Димитров.

Според зам.-председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов , който също участваше в дискусията, 700-те евро са избрани без обосновка. В законопроекта на „Атака” е записано, че минималната заплата у нас трябва да бъде средноевропейската минимална работна заплата. „Такава величина в Евростат не съществува”, заяви Манолов.

Според данните на европейския статистически институт минималните работни заплати в отделните страни от ЕС варират от 174 евро в България, което е най-ниското ниво, до 1 921 евро в Люксембург, което е най-високото ниво.

Манолов допълни още, че минимална работна заплата 700 евро ще накара повечето фирми у нас да минат веднага в сивия сектор. Мартин Димитров пък предупреди, че ако се приеме предложението, то ще предизвика сериозен ръст на безработицата, защото всяко работно място, за което не могат да бъдат платени близо 1 400 лева заплата, ще бъде закрито.

Двамата експерти допълниха още, че няма финансова обосновка на предложението на „Атака”. За тях твърденията, че средства могат да дойдат от отнемането на златни концесии или чрез намаляване на печалбите на фирмите са несъстоятелни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
ха,ха,ха! Ти ме отвя, нямам коментар! десет + от мене ако можеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
mathematician
преди 10 години
Аз едно не мога да разбере значи.Атака нали викаше, че Русия ни е освободила, а не ЕС от турско робство. И че фактически ЕС ни зарабовало.Що искат заплата от 700 Евро, що не искат заплата от 700 Рубли. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
forexboy
преди 10 години
Не че не може, а Вие продажните политици не искате това да стане, Мартинчо. И не го искате по простата причина, че когато масата е бедна, може лесно да я манипулирате и заблуждавате, както ти правиш в това интервю.Всяко работно място, за което трябвало да се платят 700 евра щяло да бъде закрито. Това значи, че бизнеса на въпросния "бизнесмен" не е ефективен и той разчита на печалба единствено за сметка на работника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
lubenmark
преди 10 години
Точно сега е момента за промяна на заплащането и изравняването с заплащането на ЕС. Естествено това ще доведе до много сътресения по корумпираните сектори на всички отрасли и най-вече при финансирането на политическите партии. Всички чантажии от агенции и институти, хитреци, прекупвачи-вносители, вън от финансирането. Да на 700 Евро минимална заплата за хората които работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 16
StKiprin
преди 10 години
Мартинчо, миличък, за нищо не ставаш. Опасно е да те наемат някъде и за портиер. Някой трябва да ти каже, че мълчанието е злато! Мълчи момче, за да те мислят хората за умен! Освен това да знаеш, самочувствие се полага според качествата, а не според собствената си представа за себе си. Но ти сигурно живееш в твой измислен свят. Нали знаеш, че такива хора принудително се лекуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още