fallback

Искат правителството да определя колко от заплатата на длъжник да се секвестира

Предложението е записано в законопроект за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс

16:51 | 06.06.14 г.

Правителството да определя каква част от заплатата на длъжниците ще може да се секвестира, предвижда проект за промени на Гражданско-процесуалния кодекс, внесен в деловодството на Народното събрание.

Мотивите на авторите на поправката са, че правителството определя каква да бъде минималната заплата в страната, затова и то трябва да отговаря каква част от заплатата да бъде отнемана от страна на заемодатели при забавяне на изплащането на задълженията.

Нормата в момента предвижда при заплата до 300 лева на длъжниците да бъдат удържани до 1/4 от заплатата, ако нямат деца, и до 1/5 от заплатата, ако издържат деца. Това изискване обаче не е осъвременявано от 2008 година, когато минималната заплата за страната беше 220 лева, пише в мотивите на законопроекта.

Оттогава досега размерът на минималната заплата е бил променян пет пъти, а кодексът в тази му част – нито веднъж.

По този начин част от длъжниците търпят по-неблагоприятни условия – при заплата от малко над 300 лева те влизат в следващата "стъпка" със заплащане между 300 и 600 лева. Така за тях важи правилото, че може да бъде удържана 1/3 от получените суми, при положение че нямат деца, и 1/4 – ако издържат деца.

Останалите промени, които се предлагат, касаят сроковете за извършване на решаващи за интересите на страните по делата правни действия. Вносителите отбелязват, че в момента срокът не спира да тече по време на официални празници, въпреки че тогава има обективна невъзможност за достъп до държавни учреждения, банки и архиви.

С промените този проблем трябва да бъде преодолян и предвидените срокове да спират по време на празниците и съдебните ваканции. 

С промените се прави предложение, което да позволява обжалване при нарушения на процедурата за провеждане на публична продан.

Предложението за промени в ГПК е внесено в деловодството на Народното събрание от група депутати от ДПС, БСП и "Атака". Сред тях са Четин Казак, Явор Нотев и Мариана Тотева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
fallback