fallback

М. Заимов: Само отмяна на валутния борд може да разклати банките

Няма хипотеза, при която външни интереси могат да доведат до трусове в банките в България, смята бившият подуправител на БНБ

10:59 | 19.06.14 г. 9

Единствената възможност за „разклащане“, или по-точно за силно увеличение на риска за банковата ни система като цяло е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. Този коментар направи пред БНР бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) Мартин Заимов.

„В България има 27 банки и голяма част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове в банките в България“, категоричен беше той.

„Активите на българските банки са 85-86 млрд. лева. Не мога да си представя това действие, което ще наруши стабилността на една толкова богата система“, обясни банкерът и допълни, че капиталът на банките е около 11 млрд. лева, а резервите на БНБ, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 млрд. лева.

Според банкера болшинството финансови институции у нас – не само банки, а и застрахователни дружества и брокерски компании, „истински, не само на думи, се подчиняват на етични принципи и се ползват от доверието на клиентите си“.

„Клиентите не са там само защото дават голяма лихва, а защото дават качествена услуга и защото с годините е създадено доверие между клиента и съответната институция“, обясни още Заимов. 

Банкерът отрече хипотезите за зараждането на криза по „гръцки сценарий“ у нас. „Коренът на гръцкия сценарий е много години не много дисциплинирани държавни финанси. Там проблемът в банките основно и главно се дължи на правителствения дълг и ценните книжа, които гръцките банки имаха в своите баланси“, допълни още Заимов.

Колкото и недисциплинирано да е правителството – нито дългът е много голям, нито има проблеми по отношение на платежоспособността на страната, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
fallback