fallback

Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли

БНБ ще търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете

17:10 | 22.06.14 г. 1

Корпоративна търговска банка (КТБ) ще отвори на 21 юли в 9 часа, съобщи БНБ. С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ, заедно с правителството, ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, се казва още в съобщението.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. 

В своето съобщение от централната банка допълват, че недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

Междувременно Управителният съвет на централната банка постави под специален надзор за три месеца и дъщерното дружество на КТБ  - бившата „Креди Агрикол – България“. В банката са назначени двама квестори - Станислав Лютов и Елена Костадинчев. 

Отстранени от длъжност  са членовете на Управителния и  на Надзорния съвет на "Креди Агрикол -  България".

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни, става ясно още от официалното съобщение на БНБ.

Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури. 

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
fallback