IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките повишиха минимално лихвените проценти по депозитите през май

Лихвените ставки продължават да бъдат по-ниски в сравнение с тези, които банките са давали преди година

16:43 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Банките повишиха минимално лихвените проценти по депозитите през май

През май търговските банки са повишили минимално лихвите по новите депозити, както за домакинствата, така и за фирмите. Въпреки това обаче лихвените ставки продължават да бъдат по-ниски в сравнение с тези, които банките са давали преди година, сочи лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

През петия месец на годината сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при лихвен процент от 3,59%. През май 2013 г. като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 4,06%. През април лихвата по срочните спестявания в левове бе 3,51%.

Спрямо май миналата година лихвите по депозитите в евро са спаднали с 0,30 пр. пункта до 3,44%, но за месец са нараснали с 0,22 пр. пункта.

Данните на БНБ от вторник за пореден път потвърдиха тенденцията за растеж на привлечените средства от домакинствата, обусловена основно от несигурната икономическа конюнктура.

За първите пет месеца на годината населението спести общо 1,356 млрд. лв. Само през май новите депозити бяха за 138 млн. лв. - ръст с повече от 10% за последната година до над 39 млрд. лв.

Българският спестител има консервативен подход и в условия на влошена икономическа среда реагира със свиване на потреблението и концентриране на спестяванията в традиционните влогове и депозити, като ограничава алтернативните по-рискови инвестиционни форми, коментираха априлската лихвена статистика за Investor.bg експертите на УниКредит Булбанк.

Последните данни за активите на инвестиционните фондове и на застрахователните дружества обаче излъчват позитивни сигнали за нагласите на домакинствата по отношение на рисковите инвестиции. Към март 2014 г. задълженията на застрахователите към домакинствата са се увеличили със 137,9 млн. лв., или с близо 10%, до 1,533 млрд. лв.

Освен това в първите три месеца на годината към местните инвестиционни фондове най-голямо търсене са отчели домакинствата. На фона на спадащите лихви по депозитите именно инвестиционните фондове и спестовните застраховки се явяват като една от алтернативите за реализиране на допълнителна доходност.

Лихвени проценти по новопривлечени депозити - фирми и домакинства Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още