IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима души са задържани за имейлите срещу банките*

ДАНС откри телефонна линия за граждани, получили напътствия какво да правят с вложенията си в банките

19:58 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трима души са задържани за имейлите срещу банките*

Двама души са задържани за разпространяване на имейли със спекулативна информация за банките в страната. Единият арест е бил в Русе, другият в столицата, съобщиха от ДАНС. По неофициална информация има и трети задържан.

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ са провели специализирана операция на територията на София, при която за 24 часа е задържан български гражданин, съобщиха от Агенцията.

Той е разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване, пише в съобщението.

По-рано днес от ДАНС съобщиха, че в Русе е задържан мъж, който е уличен, че е разпространявал имейли със спекулативна информация относно състоянието на банките в България. Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с органите на МВР, са провели днес в града специализирана операция, при която е задържано едно лице - български гражданин на 45 години, съобщиха от ДАНС.

Чрез профила си във Facebook и чрез клип, качен в YouTube, лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, посочват от Агенцията.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени кратки съобщения или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Задържаният е Венцислав Ангелов-Чикагото, научи БТА от разследващи.

Мъжът е от София, но е арестуван в Русе. В момента се установява кой е поръчителят. По неофициална информация задържаният се занимава с компютри.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев проведоха извънредна среща по повод опитите за дестабилизация на банковата система.

На срещата са били обсъдени евентуални действия срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Потърсени са били и законови възможности за преследване на виновниците.

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция "Национална сигурност" извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.

Припомняме, че вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че граждани са получавали SMS-и и имейли с напътствия какво да правят с вложенията си. Тези съобщения предизвикаха масово изтегляне на депозити от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Сигнали ще бъдат приемани на тел. 02/ 866 22 11 и на тел. 02/ 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още