IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде ще дойдат 3,3 млрд. лв. за подкрепа на банковата система?

Източници могат да бъдат емитираният преди дни външен дълг, допълнителна емисия, фискалният резерв и други, коментираха експерти пред Investor.bg

17:35 | 30.06.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Откъде ще дойдат 3,3 млрд. лв. за подкрепа на банковата система?

Тази сутрин Европейската комисия (ЕК) одобри схема за отпускане на държавна помощ за банковия сектор на България. От Брюксел коментираха, че искането е било изпратено от българското правителство още в петък, 29 юни, т.е същия ден, в който клиенти се наредиха пред офиси на Първа инвестиционна банка, изплашени от слухове за ситуацията с банката.

Целта на поисканата банкова схема е съвсем очевидна - осигуряване на ликвидност за банките и съответно – успокоение на вложителите. Схемата ще осигури достатъчно ликвидност на Първа инвестиционна банка, сочи още съобщението на ЕК.

От съобщението става ясно, че средствата трябва да дойдат от държавата, като ролята на Брюксел в този случай е да анализира дали няма да има изкривяване на пазара и един участник да получи нечестно предимство пред другите. В този смисъл от Еврокомисията дадоха одобрението си за готвената мярка, но откъде ще дойдат средствата и как точно ще бъдат разпределени – на този етап няма никаква яснота.

Ето какво коментираха експерти в областта пред Investor.bg

Емил Хърсев: Не е необходимо да се осигурява ликвидност в особено голям размер

Ликвидната подкрепа за българските банки от 3,3 млрд. лева най-вероятно ще бъде финансирана първоначално от Министерството на финансите, смята експертът Емил Хърсев.

„Разбира се, решението на ЕК дава възможност на България да получи достъп до европейските механизми за финансова стабилност, но, предполагам, че няма да има нужда от това. Има достатъчно пари в резервните сметки на бюджета“, смята той.

Запитан защо сумата е точно 3,3 млрд. лева, финансистът посочи: „Не знам точно как са ги изчислили. Вероятно има някаква сметка за това колко ще бъдат необходими“.

Освен това МФ ще получи средствата от пласирания току-що заем, заяви Хърсев. Според него обаче няма да е необходимо да се тегли нов заем.

„Тези процеси са взривни, много нервни, обаче кратки. Паниката съвсем скоро ще утихне и парите ще се върнат в банките, откъдето са изтеглени“, заяви Емил Хърсев.

Според него не е необходимо да се осигурява ликвидност в особено голям размер, за да се сложи край на паниката. Очаквам в следващите един – два дни да видим края на този процес, прогнозира той.

Банките вероятно ще имат един – два дни необходимост от ликвидна подкрепа, но впоследствие ще се окаже, че те нямат нужда от тези пари и ще ги върнат обратно, допълни Хърсев.

Георги Ангелов: Целта е да се спре банковата паника

Днешното одобрение на Европейската комисия е едно бланкетно одобрение, за да се спре банковата паника, коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“. Според него посочените 3,3 млрд. лева може да се вземат от фискалния резерв или от Българската банка за развитие, но във всички случаи става дума за извънбюджетни средства.

Ангелов допусна и възможност средствата да се осигурят от емитирания преди дни външен дълг. „Може и да се издаде допълнителна емисия. Това е въпрос на техника и преценка на ситуацията“, каза той.

„Правителството ще реши откъде да вземе парите“, коментира икономистът. И допълни, че във фискалния резерв има над 8 млрд. лева и е работа на кабинета да посочи източниците.

Ангелов каза още, че може да не се наложи да се използват тези 3,3 млрд. лева, защото паниката около банките отминава. Той напомни и изявлението на президента от вчера, според което държавата ще използва всички ресурси, за да спре паниката. „Възможно е заявената единна позиция от страна на президента и политиците наред със заявлението на ЕК да постигне стабилизация на ситуацията“, каза Ангелов. Наред с единната позиция обаче е важно държавата да покаже, че разполага и с ресурси, което да успокои гражданите, обобщи икономистът.

Божидар Данев: Банките може да нямат нужда от увеличение на капитала

„Това е разрешение от ЕС страната ни да подкрепи банковата система със средства, които не са под формата на помощ от ЕС. Това е само опция, която може и да не бъде използвана. Това е мярка срещу политическото непрофесионално говорене“, коментира изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев.

„Тук не става дума за национализация на банките, а за търговско придобиване, т.е. увеличение на капитала. Но ситуацията се нормализира и може да стане ясно, че банките може да нямат нужда от увеличение на капитала, тъй като банковата система няма да се нуждае от ликвидност“, добави той, подчертавайки увереността, която има към банковия сектор.

Ивайло Калфин: 3,3-те млрд. лева трябва да дойдат от вътрешни източници на държавата

Одобрената схема от Брюксел означава, че няма да получим санкции, ако държавата отпусне помощ на банковата схема в размер на поисканите 3,3 млрд. лева, уточни бившият евродепутат и член на комисията по бюджет и финанси в ЕП, днес част от новоучредената партия АБВ Ивайло Калфин. 

България сама трябва да набере средствата за тази кредитна линия, като начините са теглене на нов заем или търсене на резерви. Ако след тегленето на емисията от евробондове в края на миналата седмица на стойност 1,5 млрд. евро, таванът на външния заем е достигнат, то разрешение за нов заем трябва да дойде от Народното събрание, припомни още Калфин.

"Ако обаче този лимит не е достигнат, заем може да бъде изтеглен с правителствено решение, дори и от служебно правителство", уточни той.

Според него обаче за схемата може да се ползват резервите на БНБ, както и останали средства от последния заем, изтеглен от Министерството на финансите в края на миналата седмица. 

Според Ивайло Калфин актуализация на бюджета няма да е необходима веднага, дори и парите за схемата в подкрепа на банките да бъдат записани в разходната част. Той допълни, че изпълнението на бюджета и съответно достигнатият дефицит се гледа към 31 декември, което означава, че в рамките на годината дефицитът може да варира под или над одобрения таван. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
albobo76
преди 9 години
Накратко, ЕК ни каза, че проблемът с банките си е проблем на България и че пари нямада видим от Европа. Българския данъкоплатец ще плати сметката. Това, което всеки депозирал пари в която и да е банка трябва да знае е, че той/тя е НЕОБЕЗПЕЧЕН ЗАЕМОДАТЕЛ на банката и това е риск, който доброволно поема. Да бъдат принуждавани данъкоплатците да плащат загубите на депозиралите във фалиращи банки е много вредно и погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Ами според мен няма да се върнат в първата банка, а ще отидат в БНБ на овърнайт депозит. Или ако отидат в първата банка (не би било никакъв проблем) това ще е под формата на кредит и ще влоши още повече ликвидността и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Тука пак някой се упражнява в мислене на глупости.Какви 3 милиарда? Не са нужни никакви 3 Милиарда, нужно беше разрешението, за да се успокои ситуацията, както и държавата да има свобода да действа ако е нужно. Това, че има разрешение за използване на 3М не значи , че ще има нужда. Просто хората знаят сега, че при нужда могат да разчитат на 3М и могат да са спокойни за парите си и в *** и в КТБ и на всякъде. Така няма да теглят като луди и така пък няма да има нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
x3m
преди 9 години
Чудна статия в чуден момент! Току-що на сайта на реномиран всекидневник се появи информацията, че са емитирани ДЦК на вътрешния пазар. 1,5 млр. лв. при 1,7% средна доходност и 6-месечен падеж. Ако информацията е вярна, това ще покаже само че на г-дата Хърсев, Ангелов и Данев са некомпетентни и не трябва да им се вярва за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Нали не мислиш че новата банка приемник на изтеглените пари е в състояние да ги инвестира намомента и да им заработва лихвата ?Това което ще стане е парите пак да се върнат в банката от която са изтеглени защото тя има капацитет който е освободен и се случва на практика ако банката не фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Защо Емил Хърсев заявява че парите ще се върнат в банките от където са изтеглени? Може пък да се вложат в други банки. Ако голяма сума пари се изтеглят от една банка и се внесат в друга банка свръх ликвидността на втората банка по какъв начин ще компенсира ликвидната криза в първата банка?А в конкретния случай с КТБ хората, които са имали депозити заради високата лихва ще си направят ли нови, при положение че лихвата вече е различна?Аз само питам. И други въпроси имам, ама ДАНС са много чевръсти напоследък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още