fallback

Иван Костов: Държавата не е пред фалит

Ако продължава така, България ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от ЕС, предупреди обаче бившият премиер

09:13 | 09.07.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавата не се намира пред фалит, но бюджетът ѝ спешно трябва да се актуализира, а кризата е в пет сектора - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политическата система и националната сигурност. Това мнение изрази бившият министър-председател и бивш лидер на ДСБ Иван Костов пред Нова телевизия. 

„Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран, а това е шоково за всички, защото води до намаляване на разходите. Това е така, защото макроикономическите показатели са програмирани оптимистично”, заяви  Костов. 

Той предупреди, че ситуацията е критична и заяви, че ако продължава така, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от Европейския съюз.

Същевременно Костов изреди три проблема с финансите на държавата - дефицитът, непреодоляната банкова криза и спрените европейски програми. „Две банки още не работят“, напомни Костов.

„Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата. Това е тежък пробив в сигурността на страната. Това е банка в обсада, а такова банково дело в света няма. Това се дължи на незащитеност”, заяви Костов.

„Тук съм, за да предупредя, че България е в обща криза – да предупредя и политиците, и тези, които се канят да управляват, и хората", каза още бившият премиер.

От петте засегнати от кризата сектора зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща, допълни още Костов. По думите му в тази ситуация единствените, които биха могли да се справят с кризата, са или бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски, или настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

За последните дни на парламента Костов препоръча на депутатите да дадат три правомощия на служебното правителство. Първото е да се изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание.

Втората спешна задача е да се актуализира средносрочната прогноза за макрорамката и да се изготви реалистичен проект за бюджет за 2015 година. Третият мандат касае Споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г., което също трябва да бъде сключено от служебния кабинет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 07.09.22 г.
fallback