fallback

2,7% дефицит се залага с актуализацията на Бюджет 2014

Кабинетът предлага на парламента и увеличение на тавана на дълга с 3,4 млрд. лева

13:20 | 16.07.14 г. 11

2,7% дефицит се залага с актуализацията на бюджета за 2014 г., съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет. Така увеличението на „дупката в хазната“ ще е със 725 млн. лева, или с 0,9% от БВП.

С 225 млн. лева да се актуализира бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага правителството на парламента.

Заложените приходи се намаляват с 500 млн. лева. Намалените приходи касаят най-вече ДДС от вноса, обясни министърът.

Кабинетът предлага на парламента и увеличение на тавана на дълга с 3,4 млрд. лева.

„Това е един буфер, който може да не бъде изразходен и съдържа в себе си 725 млн. лева допълнителен дефицит и останалите 2,7 млн. лева са за възможности за предприемане на мерки за осигуряване на стабилността в икономиката и финансовата система“, каза Чобанов.

По думите му този буфер ще покаже, че държавата застава зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори при смяната на правителства и при служебен кабинет.

Предвижда се и допълнителна възможност за даване на държавна гаранция в размер на 2 млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В преходните и заключителните разпоредби се предвижда самият фонд да може да емитира дълг.

Министърът заяви, че актуализацията на бюджета цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност служебното правителство да работи нормално при липса на парламент.

Той напомни, че решението за ремонт на бюджета на държавата и на този на НЗОК е политическо, взето след консултациите при президента.

Чобанов заяви, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.

„Тя не противоречи на тезите, които сме излагали до момента, но ситуацията изисква подобни решения“, коментира още Петър Чобанов.

Финансовият министър подчерта, че общественото доверие е ключово за финансовата стабилност на страната.

По отношение на ситуацията в здравната система Чобанов каза, че правителството настоява НЗОК да приложи дисциплиниращи мерки в системата.

По думите му кабинетът не си „играе с живота на хората“ и затова предлага актуализация на бюджета на НЗОК. 200 млн. лева са предвидени за болнична помощ, а останалите 25 млн., с които бюджетът на Касата ще се актуализира, ще отидат за осигуряване на лечението на онкоболните. Той подчерта обаче, че не може финансовият ресурс за здраве непрекъснато да се увеличава, а срещу него да не стои отговорна реакция.

Министърът посочи, че за да осигури този недостиг, правителството е щяло да свие допълнително разходите на министерствата при продължаващ мандат. Сега дефицитът в НЗОК ще бъде за сметка на общия бюджетен дефицит.

Чобанов подчерта, че дефицитът в държавния бюджет може да се вмести и в първоначално заложения, но зависи как ще се управлява този ресурс.

Министърът призна, че винаги има опасност от свръхдефицит, заради което да се задейства и процедура от ЕК, но подчерта, че всичко зависи от това как рисковете ще бъдат управлявани.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 11.09.22 г.
fallback