IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска депозити да се изплащат два месеца след поставянето на банка под надзор

Проектът най-вероятно няма да бъде приет от сегашното НС, заяви Янаки Стоилов

11:46 | 30.07.14 г. 9
БСП иска депозити да се изплащат два месеца след поставянето на банка под надзор

Депутати от БСП внесоха промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, с които се предлага изплащането на депозитите от Фонда да започва два месеца след спирането на дейността на някоя банка.

Социалистът Янаки Стоилов обясни, че предложението е в следствие на това, че ГЕРБ и ДПС с приемането на първо четене на актуализацията на бюджета записаха ръст на държавния дълг с 3,4 милиарда лева и следователно могат да се заделят 1,7 милиарда лева, които са необходими за попълването на средствата във Фонда за гарантиране на влоговете.

Стоилов обаче разясни предложенията за промени в закона, преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви, че ГЕРБ напуска парламента и актуализацията на бюджета няма да бъде приета окончателно. С решението на опозицията реално парламентът няма да работи до разпускането си на 6 август.

По думите на социалиста промяната в закона ще действа и по принцип.

„Посочва се, че Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена”, обясни Стоилов.

Той добави, че такъв е случаят с КТБ и няма нужда да се чака преминаването към процедура по несъстоятелност, а още на 21 септември да има възможност вложителите да изискват и да получат своите средства от Фонда.

Той подчерта, че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана, или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите.

Предлаганата промяна не засяга въпроса дали банката ще бъде стабилизирана и оздравена или ще се премине към процедура за обявяването й в несъстоятелност. С него обаче се дава възможност на хиляди вложители да разполагат със своите средства няколко месеца по-рано, в сравнение със сега действащия срок, пише в мотивите към проекта.

Най-вероятно законопроектът няма да бъде приет от сегашното НС, коментира междувременно пред Investor.bg Янаки Стоилов. Въпреки това според него е важно въпросът да бъде решен, в случай, че и в бъдеще възникнат подобни казуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
bulgar
преди 9 години
до 4 - мерси ! дано не стане грешка с изплащането и на гарантираните депозити, щото тогава ще настъпи масова психоза във ВСИЧКИ банки и няма да има смогване..... тогава и тия, дето нямат нищо, ще загубят повече от колкото си представят, че е възможно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Браво на троловете от Позитано , много активни и много лъжливи , точно както ги е учила партията . Забравихте май чие правителство *** всичко в тази държава през последната година . Забравихте как Станишев се извиняваше и целуваше Местан на трибуната на общия митинг от *** в София . БСП и ДПС имат общ електорат , и това са *** , те ще се сбият единствено коя от тях да купи повече . Нито БСП , нито ДПС ще видят власт някога , ако не са заедно , сега БСП разиграва циркове , въпроса е има ли *** които да и се вържат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
БСП и кабинетът на премиерът Слънце Ореха са виновни за ситуацията с КТБ. Вождът Слънце Педро Станишев беше в основата на правителствата надули балона КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Българският народ не е толкова глупав, много добре виждаме новата коалиция ГЕРБ и ДПС как се опитват да опоскат всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Така е, и парите ми са блокирани заради ДПС! И заради ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Честита сряда на вложителите в КТБ!!!Както е тръгнало може да се получат парите на 30 февруари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
krasi_mir_g
преди 9 години
Браво! Пак има шарани дето пак ще ги излъжем и окрадем - кратка извадка от подтекста на Янаки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
pepince
преди 9 години
Браво на Янаки Стоилов, ше гласувам за БСП...макар и само да обещават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още