IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертният съвет за КТБ продължава срещите с институции и политици

Работодатели предлагат частичен достъп до гарантираните депозити

14:47 | 16.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експертният съвет за КТБ продължава срещите с институции и политици

Експертният съвет за оздравявяне на КТБ, в който влизат работодатели и синдикати, продължава срещите с държавни институции, на които да се обсъжда съдбата на банката. Тази седмица е планирана среща с Комисията за финансов надзор (КФН), а следващата – с основни политически партии, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти.

Припомняме, че Eкспертният съвет вече организира подобни срещи с главния прокурор и с омбудсмана.

Велев коментира, че е възможно да се намерят различни решения за поставената под надзор банка. Например, според него, може да се даде частичен достъп на вложителите с гарантирани депозити до 100 000 евро.

Освен това депозантите с големи влогове могат да станат акционери и облигационери и тогава ще могат да участват в оздравителния процес, допълни той.

Друг вариант е да се пристъпи към надзорно увеличение на капитала, предлага още Велев.

Организацията на предстоящите срещи ще бъде координирана от БСК, уточни още председателят на АИКБ. 

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
algo
преди 9 години
Всъщност идеята негарантираните депозанти да станат акционери, или подчинени облигационери, не е толкова лоша, ако искат толкова да "спасяват" тази банка.Фонда за гарантиране на влоговете изплаща всички гарантирани депозити и става прърви кредитор. Негарантираните депозанти стават привилегировани акционери/ подчинени облигационери, след него, но преди сегашните акционери.Каквото се събере от кредитния портфейл отива да погаси задълженията към Фонда за гарантиране на влоговоете, а ако остане нещо - за големите депозанти. Така е справедливо (но не по-различно от обикновената несъстоятелност), но предполагам ще има голямо политическо натискане тази схема да не стане. Щото някой "наши хора" няма да си вземат депозитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Глупости и пак глупости. Млъкнете вече бе ей! Кой ви пита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още