IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по депозитите са вече под 3%

Заради високата ликвидност в сектора и слабото търсене на заемни ресурси банките понижават още лихвените проценти по спестяванията

19:11 | 25.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Лихвите по депозитите са вече под 3%

Банките продължават да понижават лихвите по депозитите и през август. Състоянието на индустрията – високата ликвидност и възвръщащото се потребителско доверие към кредитните институции въпреки удължения срок на специалния надзор над банковата група на Корпоративна търговска банка – обяснява защо трезорите не изпитват проблем с и нужда от привличането на средства.

През осмия месец на годината сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,72%, разкрива лихвената статистика на Българска народна банка. През юли лихвеният процент по срочните спестявания все още бе над 3%. За сравнение - през август миналата година, като възнаграждение за отложеното ни потребление, сме могли да получим лихва от 3,95 на сто.

Лихвените проценти по сключените нови депозити в евро са по-ниски с 0,16 пр. пункта на месечна и с 1,10 пр. пункта на годишна база. Така през август банките са предлагали еврови депозити при лихва от 2,50% при 3,60% година по-рано.

Домакинствата и бизнесът показват доверие към банковата система, тъй като през август те депозираха нови средства на стойност 1,03 млрд. лв. С основна заслуга за прираста са фирмите, които са внесли около 730 млн. лв. На домакинствата пък се падат нови депозити на стойност 300 млн. лв.

Освен доверието, или с други думи - наличието на търсене, и високата ликвидност в сектора, спадащите лихви в Европа и слабото търсене на заемни ресурси от страна на банките ще влияят върху последващото понижение на лихвите по спестяванията у нас. Тенденцията важи и за ставките по фирмените депозити.

През август спрямо година по-рано лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в банките, се понижава с 1,05 пр. пункта до 1,59% за депозитите в левове. По евровите се смъква с 1,43 пр. пункта до 1,19 на сто. За сравнение – през август 2013 г. лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 2,64%, а по тези в единната валута – 2,62 на сто.

Средни лихвени проценти по новопривлечени депозити Август 2014 изменение
месечно годишно
Фирми      
депозити с договорен матуритет в левове 1.59 -0.21 -1.05
депозити с договорен матуритет в евро 1.19 -0.07 -1.43
Домакинства      
депозити с договорен матуритет в левове 2.72 -0.47 -1.23
депозити с договорен матуритет в евро 2.50 -0.16 -1.10

Таблица: Investor.bg по данни на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 9 години
За това и спреда между лихвите депозити / кредити е голям и такув ще остане докато не се "изпърди" имотния балон .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Как па не написахте един коментар по темата :)Станали сме като лудите, всеки си е навил някаква я конспиративна я апокалиптична теория и си я повтаря като мантра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Банките пращели от пари и нямало кой да взема кредити? Вчера или онзи ден излезе статистиката за лошите и преструктурирани кредити - средно 22%.Това означава, че парите за един от всеки пет кредита са загубени или почти изгубени.Ако банките са давали кредите до позволения 1/10 таван, то банки, които нямат печалба над 10% са издухали част от парите на заемодателите/вложителите си.Голяма ликвидност няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
deant
преди 9 години
всичко е мозъчни промивки, колко сме стабиУни. Както и фалшифицирани данни, на които някой пишман-анализаторчета тука много им се радват и си мислят, че няма как да са измама. Но нека да вярват! Защото точно тази празна вяра всъщност държи нещата да не се разпаднат. Затова са блажени верващите и ние останалите покрай тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Ужким пари в банките бол , имали депозити за над 58 милиарда , но ако се опиташ да изтеглиш дори 6 милиарда от тези 58 изведнъж се оказва ,че всички са една ли не пред фалит . Започват да реват до скъсване пред БНБ за ликвидни средства и отгоре на всичко нямат и с какво да ги гарантират . Голям парадокс . Ами освен да направят лихвите отрицателни не виждам какво още може , примерно 5% на година за съхранение на депозита , плюс разбира се данък . Само не знам какво ще е положението с гарантираният минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 9 години
грешните лихви са намалили. Лихвите на кредитите трябва да паднат, разбира се при нормално обезпечение, а не на базата на сива работна заплата примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 24
Батя
преди 9 години
Не бъркай нормалните банки с пирамидата КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
Людени
преди 9 години
Уж висока ликвидност в сектора .... а в същото време кТб е в ликвидна криза (и други баММки също, но получиха КЕШ) ?Къде е уловката !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още