fallback

Порожанов: Няма потенциал за удължаване на надзора на КТБ

Изплащането на гарантираните депозити в банката ще започне при окончателно решение за бъдещето й, коментира финансовият министър

14:40 | 15.10.14 г. 9

Няма потенциал надзорът на КТБ да бъде удължен с още един месец, коментира след края на заседанието на Министерския съвет финансовият министър Румен Порожанов. Той посочи още, че една банка не може да се оздравява, а единствено се декапитализира в продължителен режим на оценка.

До 20 октомври се очаква да бъде готова и оценката за финансовото състояние на КТБ, която изготвя Българската народна банка (БНБ), съвместно с одитори. В зависимост от нея трябва да се предприемат действията съгласно закона, обясни финансовият министър.

Той допълни, че изплащането на гарантираните депозити ще започне при окончателното решение за бъдещето на КТБ и препрати въпроса кога хората ще могат да си получат парите към „отсрещната институция“, визирайки БНБ.

Порожанов опроверга и твърдения в публичното пространство, че е изготвен законопроект за изплащане на гарантирани депозити с облигации.

„Ако е дебатирана темата с облигации, тя е дебатирана, доколкото в Гаранционния фонд има недостиг от 1,6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити“, допълни той.

Два са вариантите за набиране на липсващите средства - облигационна емисия на Фонда, която да осигури ликвидност, което е заложено в проекта за актуализация на бюджета и на второ място недостигът да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

Финансовият министър заяви, че е ясно какво се случва при отрицателна капитализация на КТБ, а по отношение на варианта за преструктуриране според него с БНБ имало неползотворен дебат за това кой трябва да изготви този план.

Категоричното мнение на финансовото министерство е, че това са компетенции на централната банка и на квесторите в нея, докато от БНБ твърдят обратното. Противоречия имало и по възможността за частичен достъп до гарантираните вложения, коментира финансовият министър. 

Отговорностите за развитието на казуса с КТБ са на надзорния орган – БНБ, категоричен беше Порожанов.  Той заяви, че в рамките на досъдебната фаза на откритата от ЕК наказателна процедура срещу страната ни трябва да отстраним две несъответствия – законодателното и осигуряването на достъпа до гарантираните влогове.

На заседанието на кабинета днес е разгледана позицията, която министърът ще изпрати в Брюксел, разработена от Министерството на финансите, БНБ и Гаранционния фонд по повод процедурата за достъпа на вложителите до гарантираните по размер влогове в банките.

В нея се заявява категорично, че законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран с европейската директива, така че при установяване на неплатежоспособност, независимо дали в ликвидация или не, да има достъп до депозитите. Законопроектът ще бъде изпратен за съгласуване до ЕК до 30 октомври. След което в началото на ноември ще бъде разгледан от Министерския съвет, а впоследствие и внесен в парламента с молба за приоритетно разглеждане, уточни Порожанов. 

От Министерството на финансите впоследствие обясниха в съобщение, че в новия законопроект е включен текст, че Гаранционният фонд ще изплаща гарантираните депозити не по-късно от 7 работни дни след като банката обяви, че не може да обслужва депозитите.

Плащанията ще стават чрез търговска банка, на която Фондът ще превежда парите.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Казуса около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 08.09.22 г.
fallback