fallback

Захариева: Не трябва да се спасява КТБ с пари на данъкоплатците

Акционерите очакват държавата да каже с колко средства може да подпомогне процеса по оздравяване на банката, каза вицепремиерът

10:19 | 27.10.14 г. 5

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева коментира, че не знае дали е реална възможността за оздравяване на КТБ, но при всички случаи за това не бива да се използват пари на данъкоплатците.

Водят се преговори с част от акционерите в КТБ, сред които и Оманския фонд, за спасяването на поставената под особен надзор банка, посочи тя в ефира на bTV. Но уточни, че акционерите очакват държавата да каже с колко средства може да подпомогне процеса.

Захариева посочи още, че са нужни външни експерти, които да проверят какво се е случило в КТБ и къде са отишли липсващите 4,2 млрд. лева. „Те не могат да се изпарят във въздуха”, каза тя.

„Дори и да има непълни обезпечения на кредити, дори и да е вярно, че са давани пари на фирми, които са създадени едва ли не вчера, или на лица, които са служители в банката – тези хора са взели тези пари и са ги дали на някой друг или са купили нещо с тях”, обясни още Захариева.

Според нея не всички средства са изразходени за закупуване на лично имущество и „със сигурност има имущество, което струва доста, и може да бъде върнато в банката, така че хората да получат своите пари".

Дали Иван Искров ще подаде оставка и ще напусне поста управител на Българската народна банка, е негово лично решение и не трябва да му се оказва натиск, смята още Захариева. По закон БНБ е един от най-независимите регулатори в страната и управителят й може сам да се откаже от поста си, допълни още тя.

Припомняме, че в обща позиция на лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Михаил Миков, поискаха като първа точка от дневния ред на 43-то Народно събрание да бъде оставката на управителя на централната ни банка. Иван Искров декларира публично, че е готов да се отчете пред депутатите за свършеното по казуса КТБ, припомни днес Захариева.

Служебният вицепремиер посочи още, че пари за зимна поддръжка няма – те са изхарчени за различни инвестиционни програми. „Когато аз влязох в Министерството на регионалното развитие бяха изхарчени 88% от средствата от бюджета”, посочи още тя и допълни, че е имало стартирани обществени поръчки за над 700 млн. лева.

Част от тези поръчки са за минимизиране на загубата на средства по ОП „Регионално развитие”. За други обаче няма основания и необходимите средства за реализацията им. Пътищата обаче ще бъдат почиствани през зимния сезон, защото фирмите получават пари след края на сезона, т.е от Бюджет 2015.

Екатерина Захариева изрази и своята надежда, че на заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъде взето решение за отпускането на 600 хил. лева, необходими за укрепване на пътя за Банско.

Екатерина Захариева обясни в заключение, че не е получавала предложение да заема министерски пост в предстоящото правителство. Тя призова да бъде създаден стабилен кабинет, а не да се върви към нови предсрочни избори. 

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 07.09.22 г.
fallback