fallback

Захариева: Трябва да бъде назначена фирма, която да събере кредитите на КТБ

Събирачите на вземанията могат да бъдат наемани само от БНБ, уточни вицепремиерът

16:12 | 28.10.14 г. 8

БНБ или евентуално синдик, ако се стигне до обявяване на несъстоятелност и назначаване на синдик на КТБ, трябва да наемат фирма, която да събере раздадените от банката кредити. Тази препоръка направи вицепремиерът Екатерина Захариева пред журналисти, пише БТА.

Според нея по този начин голяма част от раздадените необезпечени заеми в размер на 4,2 млрд. лева ще могат да бъдат събрани.

Захариева посочи, че не може правителството – редовно или служебно, да наеме фирмата, а това трябва да бъде направено от централната банка. Този план трябва да бъде приложен дори и при вариант да бъде търсен начин за оздравяване на банката.

„Ако се мине по процедура оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някой“, коментира Захариева.

По-рано днес в деловодството на Народното събрание беше внесено искането на служебния кабинет за актуализацията на бюджета, припомни вицепремиерът. Тя поясни, че проектът предвижда 2 млрд. лева за осигуряване на гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да могат да бъдат платени гарантираните депозити в КТБ.

Захариева коментира още и разговорите за създаване на управляваща коалиция с думите, че според нея всяка формула, която води до съставяне на правителство е по-добра от липса на правителство и нови избори.

"Надявам се политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство", заяви Захариева. 

Ситуацията около поставената под особен надзор КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
fallback