IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Generali придоби пълен контрол над ЗАД "Виктория"

Обединението създава шестия по големина играч на застрахователния пазар у нас

09:27 | 08.11.14 г.
Generali придоби пълен контрол над ЗАД "Виктория"

Generali постигна споразумение за поемане на пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория", съобщи caмото дружество. Сделката вече е регистрирана в Централния депозитар. 

Италианската компания придоби 67% от "Виктория" през декември 2013 г., закупувайки дела на FATA Assicuraziuoni Danni, регистрирано в Рим. "Ето защо следващата логична стъпка в тази посока бе придобиването на останалите 33% от акциите", коментират още от ЗАД "Виктория".

FATA стана акционер в застрахователното дружество през лятото на 2007 г. 

Председател на Надзорния съвет на ЗАД "Виктория" вече е Лучано Чирина, изпълнителен директор на холдинг GPH, част от Generali, който оперира на територия на Централна и Източна Европа. "България е място със значителен потенциал за растеж", коментира той след като сключената сделка беше публично оповестена.

До началото на септември в Надзорния съвет на застрахователното дружество беше и банкерът Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември. Неговото заличаване от списъка е вписано в Търговския регистър на 9 септември 2014 г.  

"Дженерали България" ще повиши пазарния си дял с придобиването на ЗАД "Виктория" до близо 9 на сто и така компанията ще се превърне в шестия по големина застраховател на българския пазар. 

ЗАД "Виктория" е една от най-големите застрахователни компании у нас. През 2013 г. тя постигна премиен приход от 34 млн. евро и пазарен дял от 4,8 на сто. Основаното през 2002 г. дружество предлага целия набор от застрахователни услуги. 

Generali оперира чрез своя холдинг GPH в десет държави в Централна и Източна Европа – Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватия, Румъния и България. GPH е един от най-големите застрахователи в региона с общ премиен приход за 2013, в размер на 3,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още