IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Поемането на нов дълг може да стане догодина

Фондът за гарантиране на влоговете трябва да се финансира от фискалния резерв, счита председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

10:04 | 11.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Васил Велев: Поемането на нов дълг може да стане догодина

Парите за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) трябва да бъдат взети от фискалния резерв, защото това е най-бързият начин да се случи това, вместо тепърва да се търси нов държавно гарантиран заем, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР. Той напомни, че към края на септември фискалният резерв е в размер на 8,8 млрд. лева. 

Същевременно Велев предлага заемът за попълването му да бъде взет догодина при по-изгодни условия. „Няма пречка да стане през 2015 г., ако в резерва има 8,8 млрд. лева. Някои от харчовете в началото на годината може да се отложат за февруари и март. Не е спешно да се емитира голям дълг при неизгодни условия, а това може да се получи винаги, когато се бърза при вземане на кредити. Инвеститорите искат по-голяма премия, а оттам ще се оскъпи и заемът“, заяви още Велев.

Според него трябва да се търси ограничаване на дефицита в рамките на 3% от БВП за тази година и да се ограничат разходите на ведомствата. Припомняме, че проектът на актуализацията предвижда дефицитът в бюджета в края на тази година да възлиза на 3,7% от БВП (3,6% в проекта на служебното правителство).

„И за тази година дефицитът може да е под 3%, а за следващата следва да е под 2% от БВП, както повелява Законът за публичните финанси. Имаме планиран ръст на БВП, крайно време е да се започва с тези реформи, които да водят до ефективно разходване на публичния ресурс, ограничаване на харчовете за администрацията и до програмно бюджетиране“, заяви още председателят на АИКБ.

За да се ограничи дефицитът, трябва да се ограничат разходите на министерствата и да се пренасочат средства там, където има недостиг, смята още той.

„Ние сме категорично против да се увеличават средствата за системата на МВР. Системата на министерството е префинансирана. Там трябва да се търси реформа, която да води по-ефективно разходване на средствата, включително и ограничаване на персонала в системата на МВР. Ние имаме най-много служители в сигурността на глава от населението в целия ЕС“, заяви той.

Същевременно Велев посочи, че е нарушение на Закона фактът, че до 31-ви октомври няма внесен проект за бюджет за 2015-а година, както и това, че правителството ще разглежда днес проекта за актуализация на бюджета, без той да е преминал обсъждане със синдикатите и работодателите (т. нар. Тристранен съвет).  

Припомняме, че преди броени дни в ефира на телевизия Bulgaria on Air Велев изказа критика за предложението за актуализацията на финансовата рамка за тази година на служебното правителство. "Когато приходите в бюджета не достигат, се ограничават разходите, а не се увеличават над планираните", коментира още Велев и заяви, че се върви в грешната посока при създаването на базата за бюджета за 2015 година. 

В позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България от края на октомври пък се твърди, че дефицит от 1,5% в Бюджет 2015 е постижим и под никакъв предлог не бива да се планира бюджетен дефицит, по-голям от 2% от БВП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
qwas
преди 9 години
Ще поемаме ли, а?Добре ли ще ни влиза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Лъско
преди 9 години
Да го поемем, като трябва къде ще идем.Хубаво да го поемем и добре да ни влезе.Той народа е свикнал да го поема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още