IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 хил. работни места са подкрепени от Националния гаранционен фонд

С гаранции от Фонда и фирми с по-рискови профили получават ниски лихви по кредитите си

16:33 | 12.11.14 г.
4 хил. работни места са подкрепени от Националния гаранционен фонд

Четири хиляди работни места са били подкрепени от новата програма на Националния гаранционен фонд за шестте месеца от създаването й, отчита Българската банка за развитие (ББР). Фирмите работодатели са получили заеми при по-ниски лихви и по този начин са били подкрепени и работните места, обясняват от ББР.

Данните на държавната банка показват, че отпусканите кредити с гаранции по програмата се удвояват през третото тримесечие на месечна база и достигат стойност от 30,2 млн. лева. През второто тримесечие стойността им е била общо 14,41 млн. лева.

Парите са били отпуснати на общо 180 фирми - 144 малки и средни предприятия и 36 стартиращи фирми. Тези предприятия не са имали активи, които да заложат като обезпечения пред търговските банки – кредитори и затова Фондът е издал гаранции, с които да бъдат допълнение липсващите обезпечения.

Подкрепата на фонда е помогнала на фирмите значително да намалят цената по кредитите, като средната годишна лихва е 6,6%.

"Това е много близко до средните лихви за новоотпуснати бизнес заеми в края на септември и показва, че благодарение на Националния гаранционен фонд фирми с по-висок рисков профил получават финансиране при цена, която би била невъзможна без гаранции от Фонда", коментират от ББР.

По гаранционната схема Гаранционния фонд гарантира до 50% от сумата на кредита, но не повече от 250 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още