IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на бюджета влиза в Народното събрание

Депутатите ще обсъдят и изменения в данъчните закони

08:22 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Актуализацията на бюджета влиза в Народното събрание

Проектите за актуализация на държавния бюджет и на здравната каса ще бъдат обсъдени на заседание на временната бюджетна комисия в Народното събрание.

Новите одобрени от правителството във вторник текстове за промени в Закона за бюджета предвиждат бюджетният дефицит да нарасне до 3,7 на сто (2,992 млрд. лв.). Това е предпоставка Брюксел да започне наказателна процедура за свръхдефицит срещу страната ни.

Залага се и таван на дълга от 4,5 млрд. лв.  Толкова предвиждаше и вариантът на служебния кабинет.

Депутатите ще обсъдят и втората актуализация на бюджета на Здравната каса за годината. 

Причината да се прави промяна на бюджетната рамка е лошо управление на кабинета "Орешарски", категоричен беше преди дни финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че предупрежденията още при изготвянето на бюджета са били, че приходите не се планират консервативно и „се залагат нива просто да удовлетворят желанието за разходи“ на управляващите.

Промените в данъчните закони също ще бъдат обсъдени от бюджетната комисия. Най-важните за потребителите промени са възможността за подаване онлайн на данъчни декларации само с персонален идентификационен код, без да е нужен и електронен подпис, както и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.

В дневния ред е заложено и обсъждане и приемане на изменения в  Закона за местните данъци и такси, внесен от Менда Стоянова от ГЕРБ и друго предложение за изменения в същия закон,  внесен от Вили Лилков от Реформаторския блок. 

В дневния ред на бюджетната комисия е включен и проект за промени в Закона за хазарта, внесен от депутата от „БСП Лява България" Георги Кадиев. Също така няколко проекта за данъчни промени е внесъл депутатът от "Атака" Волен Сидеров.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още