IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС отхвърли идеята на Атака за нулев ДДС за български храни и лекарства

Няма финансова обосновка откъде ще бъдат покрити по-малките приходи в бюджета при реализация на предложението, коментираха депутати

14:02 | 19.11.14 г. 6
НС отхвърли идеята на Атака за нулев ДДС за български храни и лекарства

Едва 13 депутати подкрепиха предложението на "Атака" за нулева ставка на ДДС върху лекарствата, учебниците и храните, българско производство. Освен 10 националисти, глас „за“ дадоха и по един депутат от БСП, РБ и ПФ за измененията в Закона за ДДС. 

Припомняме, че по време на заседание на бюджетната комисия на 13 ноември от Министерството на финансите изчислиха, че нулевата ставка за храните и лекарствата ще коства 1,2 млрд. лева по-малко приходи в бюджета. Людмила Петкова, експерт от финансовото от министерство, допълни, че учебниците са освободени от ДДС. 

Днес в пленарната зала Илиан Тодоров от "Атака" се опита да убеди депутатите, че е важно да няма ДДС върху основните продукти, защото хората трудно посрещат разходите си.

"В Кипър е 5% ДДС върху лекарствата, в Малта е 0%, в Австрия е 10%, в Полша е 8%, в Португалия е 7%, в Румъния е 9%. В момента смъртността в България е по-висока от тази в Сиера Леоне и Либерия, където има епидемия от ебола. Редица лекарства произведени и нас са по-скъпи от съседна Македония или Гърция и хората да си ги купуват оттам", настоя той.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ припомни, че искането на „Атака“ ще струва 1,2 млрд. лв. на държавата, а това ще натовари свръхдефицита.

От Патриотичния фронт (ПФ) пък обвиниха националистите в пълен популизъм и признаха, че и те имат идеи за диференцирани ставки на ДДС, но тепърва готвят законопроекта си.

"Няма правни основания да мине един такъв законопроект като вашия. Вие копирате програмата на ПФ. Това е изпреварващо мероприятие на добре изготвения законопроект, който в момента подготвяме“, коментира Валери Симеонов, председател на парламентарната група на ПФ.

Според него няма как да се дели производството на местно и европейско, както предлага „Атака“.

Зам.-председателят на парламента от ПФ Красимир Каракачанов обвини националистите, че нямат финансова обосновка на предложението си и попита откъде ще се вземат тези 1,2 милиарда лева, колкото би струвало отпадането на ДДС върху храни, лекарства и учебници.

Илиан Тодоров обаче предложи да се спрат партийните субсидии, за да се осигурят пари, които да компенсират загубата в бюджета от ДДС.

Според социалиста Георги Кадиев може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата.

"Те наистина са голям проблем у нас и наистина хора пътуват до съседни страни, за да купуват по-евтини лекарства. При тях е достатъчно ясно казано каква е надценката, която могат да си сложат и би трябвало логично при намаление да падне цената, склонен съм за намаление с цел една единствена – облекчаване“, заяви той.

Социалистът обаче се съгласи, че не е ясно наистина откъде ще дойдат парите, които да компенсират тази мярка.

По време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че най-важният въпрос, свързан с ДДС, е начинът, по който се възстановява данъка на бизнеса. Той обясни, че в „недалечно бъдеще“ това е ставало по принципа политическа лоялност на фирмите. Местан нарече това порочна практика и обясни, че кабинетът на Пламен Орешарски е променил това.

Той призова новия кабинет да демонстрира приемственост и по отношение на равнопоставеността на всички „бизнес субекти в страната“. Лидерът на ДПС коментира спора между НФСБ и Атака с цитат от Чърчил - "най-жестоки са битките между идейни съмишленици".

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
http://***.investor.bg/news/article/183962/333/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
crammer
преди 9 години
къде ги видя тези данъчни облекчения за вносни стоки? дай линк или нещо да попрочетем и останалите (не съм от тези които са ти наслагали +совете)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
albobo76
преди 9 години
Данъчни облекчения за вносни стоки (нови коли) може, но за Български стоки НЕ. Чии интереси защитава т.нар. народно събрание? да му сменят името на събрание за защита на чуждите корпорации поне да е ясно за всички кой, кой е и за какво се бори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Rapor
преди 9 години
Всички са единдол дренки, какво като било за лекрства и за храна? Те, депутатите, са над тези неща. Тях хич не ги е*е колко струвал хляба, или лекарствата.Интересно, защо само в БГ е така, а по цивилизования свят ДДС-то за храна и лекарства е с по-ниски ставки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Repoman
преди 9 години
Мачкай Бойко!Чак нулев не бива, но и 20% да се слага надценка за ДДС на храните също не бива. Нали искаме да сме европейци от ЕС? Е там храните обикновено и почти навсякъде се облагат с по-нисък ДДС, обикновено между 5% и 10%. Ама ние искаме да дерем и от бедните и затова у нас ДДС-то и за хляба е 20%.За сметка на това имаме плосък данък и богатите перат на 10% ако ще и милиони да са.Мачкай Бойко, мачкай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още