fallback

Ройтерс: България избира четири банки за мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро

Това са чуждестранните Citi и НSBC и местните Societe Generale Експресбанк и УниКредит Булбанк, твърдят анонимни източници

10:28 | 26.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател

България е избрала американската банка Citi, британската HSBC и местните Societe Generale Експресбанк и УниКредит Булбанк, които да предоставят мостово финансиране в размер на 1,3 млрд. евро, предава Ройтерс, като се позовава на две лица, запознати с процесите.

Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на Бюджет 2014 г., която позволява да се наберат допълнителни 4,5 млрд. лв. от пазарите с цел попълване на тазгодишния бюджетен дефицит и недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Близо 2 млрд. лв. от външното финансиране ще трябват, за да се изплатят всички гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка.

„Две чуждестранни и две местни банки са били избрани да предоставят мостово финансиране за 1,3 млрд. евро (1,6 млрд. долара)“, коментира пред агенцията анонимен източник от бранша.

От Министерството на финансите са отказали коментар и са заявили, че имената на банките ще станат известни, след като кабинетът ги одобри.

Около 19 банки изразиха интерес към предоставянето на кредит, който България ще рефинансира чрез емисия облигации през 2015 г.

Според втори анонимен източник аукционът ще се проведе през февруари или март догодина, в зависимост от пазарните условия.

Заемът ще увеличи държавния дълг на България до 28,4% от брутния вътрешен продукт тази година от 18%, колкото бе през 2013 г. Въпреки това страната остава една от държавите в рамките на ЕС с най-ниско ниво на дълга към БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
fallback