fallback

25 хил. вложители в КТБ са получили достъп до депозитите си*

До 16:30 часа те са се разпоредили със сума в размер на 1,07 млрд. лв

15:17 | 04.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Към 16:30 часа днес с гарантираните си влогове са се разпоредили 25 000 вложители, стана ясно от съобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Разпоредената сума пък е в размер на 1,07 млрд. лв.

По-рано през деня председателят на ФГВБ Радослав Миленков информира, че процесът върви гладко, като банките са осигурили необходимите служители и организация, така че да няма проблеми. „Това е моментът, в който да докажем като фонд, че може да се справим с подобна негативна ситуация. Това е и тест за банковата система“, отбеляза Миленков.

„Процесът започна нормално, в нормален порядък, благодарение на добрата комуникация с Министерство на финансите, БНБ, търговските банки и всички други участници в процеса", допълни той.

„Всичките пари са осигурени, цялата сума на гарантираните влогове в КТБ е осигурена, никой не трябва да има съмнение, че няма да има пари", заяви Миленков.

Според него ролята на МВР също е съществена в процеса, тъй като именно полицията осигурява сигурността на вложителите.

Хората могат да подават възражения по отношение на проблеми заради стари лични карти, сгрешени ЕГН или във връзка с претенции по изплащаните суми в клоновете на КТБ в страната. От там имат ангажимент да реагират на възраженията до седем дни и да препратят отговорите до Фонда, който своевременно ще ги изпрати до обслужващите банки, стана още ясно.

Същевременно Миленков отправи призив към вложителите да не теглят парите си в брой.

Припомняме, че от днес започна изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз КТБ. То става чрез 1134 клона на девет търговски банки.

Припомняме, че гарантираните депозити са на около 255 000 вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лв. Затова и мерките за сигурност ще са изключителни. 

* Актуализирано към 19:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
fallback