fallback

Горанов: Да харчим толкова, колкото изкарваме

Актуализацията на бюджета за тази година беше направена в относително критична ситуация, коментира финансовият министър

21:41 | 05.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С харчене богат не се става, а обикновено се обеднява, коментира в ефира на БНТ финансовият министър Владислав Горанов. Така той отговори на критиките на опозицията, че с новия Бюджет 2015 отново трябва да бъдат затягани коланите.

Финансовият министър беше категоричен, че неговата философия е да се харчи толкова, колкото се произведе.

Горанов посочи, че от години има три основни критики при създаването на бюджета, отправяни от опозицията – че не са предвидени реформи, липсват амбиции и в зависимост от икономическия цикъл - не работи за растеж или генерира инфлация.

Няма как във финансовия план да се посочат секторните реформи, категоричен беше финансовият министър. Той беше категоричен, че Министерството на финансите ще отговаря за реформата в преходните агенции, а останалите министерства ще работят за промените в своите сектори – здравна реформа, пенсионна реформа и т.н.

Горанов уточни още, че през следващата година разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са с 800 млн. лева повече спрямо 2013 година. По бюджета на социалното министерство ще има с 40 млн. лева повече спрямо тази година.

Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014, Горанов посочи, че тя е била направена в „относително критична ситуация” – непълен Фонд за гарантиране на влоговете и спрени европейски програми. Актуализацията на Бюджет 2013 пък е отразявала промяната на политиката на новите управляващи, посочи още Горанов.

Той призна, че дефицитът в условията на криза се разглежда като възможност за раздвижване на икономиката и всяко правителство има този стремеж да харчи повече. „Моята философия е, че човек трябва да харчи толкова, колкото изкарва”, уточни обаче Горанов. „Ние изготвихме бюджет в името на реалността – това произвеждаме, толкова събираме от хората и харчим повече, отколкото събираме. 2,5 млрд лева е дефицитът за 2015 година. Няма как една държава, която преди 25 години преразпределяше 100% от БВП и хората искаха да разчитат на нея на 100%, в един момент да разпределя 35% от БВП, а гражданите да останат с очакванията, че тя може да реши на 100% проблемите в страната”, обясни още финансовият министър.

Той коментара и темата за изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В първия ден са изтеглени над 1,4 млрд. лева, но днес темпото се забавя. Причината за това според Горанов е, че хората са разбрали, че няма място за паника.

Министърът допълни още, че ако прокуратурата докаже, че в КТБ е имало нарушения на закона, тогава би подкрепил разкриването на банковата тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
fallback