fallback

И КРИБ се обяви срещу промените в пенсионния модел

Вече нито една работодателска организация не подкрепя Меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите

16:55 | 18.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Единствената работодателска организация, която до момента подкрепяше меморандума за разбирателство, който правителството и синдикатите подписаха в неделя, промени мнението си.

„Ситуацията около подписания Меморандум между правителството и синдикатите, е скандална, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев в интервю за радио "К2".

Припомняме, че КРИБ подкрепи чрез своя представител в бюджетната комисия меморандума. По-късно председателят Кирил Домусчиев и изпълнителният директор Евгений Иванов бяха поканени на среща от вносителя на поправката - финансовият министър Владислав Горанов.

По-рано против предложените промени се обявиха Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Днес БСК дори настоя за президентско вето за пенсионните промени.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което е едно бягство от европейките ценности", заяви Домусчиев. Според него КРИБ е за един диалог по темата, който трябва да приключи до 31-ви март и да се вземе най-доброто решение, „така че не трябва да се взимат решения на всяка цена, бързи и необосновани, без конкретни разчети“.

Домусчиев заяви, че по принцип подкрепя пенсионната реформа, но всякакви решения за прехвърляне на средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове, “не могат да се приемат просто така, тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог”.

Едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове според Домусчиев би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането. По думите му може да има и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Същевременно решението може да има и отражение върху борсата, защото много от фондовете ще пристъпят към масова разпродажба на акции, за да си осигурят ликвидност.

„Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации”, добави Домусчиев.

В приетия в неделя меморандум между кабинета и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев е записано, че от 2015 г. парите за втора пенсия ще могат да се прехвърлят от частните пенсионни фондове, където хората имат лични партиди, в НОИ, където няма лични партиди, а парите отиват за пенсиите на сегашните пенсионери.

Промените бяха приети скоростно от бюджетната комисия и се очаква окончателното им приемане в пленарна зала през следващите дни.

Пропимняме, че за днес от 18:00 часа пред сградата на Министерския съвет е планиран протест срещу предложенията за промени в пенсионното осигуряване. Над 1 800 потребители вече са потвърдили участие в събитието в социалната мрежа Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
fallback