fallback

Калфин: НОИ не е създаден да има индивидуални партиди

Парите, попаднали в системата на осигурителния институт, следващия месец отиват за пенсии, обясни социалният министър

13:00 | 19.12.14 г. 9

Прехвърлянето на вноски от Националния осигурителен институт (НОИ) в частни пенсионни фондове не е възможно, призна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в кулоарите на Народното събрание. По думите му теоретично е възможно изготвянето на индивидуални партиди и в НОИ, но това означава друг вид структура.

"Прехвърлянето в една посока от НОИ не е възможно, защото това са различни фондове. В НОИ няма индивидуални партиди, един път отишли там средствата, те отиват в системата и следващия месец се плащат за пенсии“, коментира Калфин.

Бихте ли си прехвърлили вноските за втора пенсия в НОИ?

Да, ако имам такава възможност
Не, предпочитам да останат в частен фонд
Нямам мнение по въпроса
Общо 1949 гласа

Припомняме, че вчера примерът Бойко Борисов съобщи от Брюксел, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да проучи и тази възможност. 

"В момента НОИ не инвестира. Това е един добре работещ фонд, но той няма пари да инвестира, той не е създаден да има индивидуални фондове“, добави той.

Въпреки това Калфин смята, че в предложението на ГЕРБ да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват по втория сълб на пенсионната система в частен фонд или в НОИ, има логика като съдържание.

Според него предложението може да бъде защитавано, но трябва да мине по нормалната процедура с обсъждане в тристранния съвет и в парламента.

"За самото предложение мисля, че има логика, но трябва да е направено по реда си", настоя вицепремиерът. Калфин добави, че доходността на пенсионните фондове е публична и добра.

Още политически новини можете да прочетет в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
fallback