fallback

Какво трябва да знаем за допълнителното пенсионно осигуряване

Средствата по индивидуалната партида са собственост на осигуреното лице и се наследяват

15:45 | 19.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като в неделя по време на разговори между правителството и синдикатите за първи път бе лансирана идеята за промени в пенсионната система в посока намаляване на спестяванията в лични пенсионни сметки, а във вторник предложението беше прието и от бюджетната комисия с гласовете на депутати от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт, общественото пространство се изпълни с различни спекулации.

В опита си да защитят промените редица представители на политически партии, на синдикати и народни представители коментират, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са „изчезнали”, са „присвоени” или „загубени“, или неправилно инвестирани. Това обаче са доста спорни твърдения. 

С предложението би се нарушил един основен принцип на демократичните държави - за диверсификация и увеличаване на възможностите на осигурените лица за защита на техните права и собственост. По закон в момента средствата на фондовете се инвестират в широк кръг от инструменти - държавни ценни книжа, акции, облигации, договорни фондове, търгувани на местни и международни пазари, депозити и имоти, като се спазват заложените в Кодекса за социално осигуряване изисквания и при прозрачност за осигурените лица.

Основният закон за дейността на частните фондове – Кодексът за социално осигуряване, много ясно и изчерпателно дефинира класовете активи, в които може да инвестират фондовете. Към тях се определят както количествени, така и качествени ограничения, в това число и да не се инвестира в свързани лица.

Съществуват дори изисквания за кредитния рейтинг на банките, в които дружествата могат да влагат средствата, за дела, в който могат да локират активите в различни класове, като акции, облигации на местни и международни пазари.

И тази дейност се следи от държавата. Всеки ден КФН получава по 10 отчета за пенсионен фонд с детайлна информация за структурата на портфолиото и за трансакциите.

Не бива да се забравя и факторът „изискване за минимална доходност“. При управлението на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряван са установени изисквания за постигане на минимална доходност от инвестиране на средствата на фондовете. Ако постигнатата доходност от фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване е по-ниска от минималната определена от КФН, пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, е длъжно в 10-дневен срок от обявяването ѝ да покрие разликата до минималната доходност. Допълването става от създадени за целта резерви. За гарантиране на минималната доходност се създават резерви поотделно в пенсионния фонд и в пенсионноосигурителното дружество.

Не на последно място - средствата по индивидуалната партида са собственост на осигуреното лице и се наследяват. В универсален/ професионален пенсионен фонд средствата се наследяват от преживелия съпруг, низходящите или възходящите, при спазване на реда за наследяване и наследствените дялове съгласно Закона за наследството. Ако се осигурява в доброволен пенсионен фонд, осигуреният има възможност предварително да определи лицата, които да получат средствата му в случай на смърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
fallback