fallback

Горанов обеща допълнителен надзор над банковия сектор

Мястото на България е в еврозоната, това е въпрос на стратегически приоритет, заяви финансовият министър

12:44 | 20.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки че по време на банковата криза през лятото системата е издържала, правителството подготвя допълнителни законодателни промени, които да гарантират по-добър контрол над системата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 9-тата среща на бизнеса и правителството. Той не даде повече подробности за обмисляните идеи, но уточни, че ще има промяна в отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата. Според него финансовият надзор над банковата система не е бил добре структуриран и това се е видяло по време на лятната криза.   
Горанов посочи още, че неписаното правило "Парите обичат тишината" не е повод да се премълчават или прикриват неудачите в системата.
 
За финансовия министър случилото се с КТБ не е чисто банков казус, а е "липсвала държавност, която да действа".
"Няколко месеца наблюдавахме проблема, без да имаме инструментариум да го решим", уточни Горанов. Според него кризата с банката е показала още, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. В същото време въпреки неудачите случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система, успокои финансовият министър. 
 
"Финансовата система е стабилна или поне хората смятат така", обясни Горанов, посочвайки, че само 2% от влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система. 
 
Според Горанов и пазарите гласуват доверие на страната, защото преди ден Министерството на финансите е емитирало шестмесечни държавни ценни книжа (ДЦК) с доходност от 0,16 на сто.
Горанов допълни още, че мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет.
 
Пред бизнеса финансовият министър обеща, че няма да има промени в данъчната система. "Данъчният модел е добър и не смятаме, че трябва да се променя", каза той и допълни, че подобни реформи се правят в условията на дълбока криза.
 
Министърът коментира и реформите в пенсионната система, обяснявайки, че конкретно решение все още не е взето и дебатите текат. Според него възможността за конкуренция, която дава решението на управляващите, ще подобри дисбалансите в пенсионната система. "При слаба държава и слаб капиталов пазар трябва да сме уверени, че ресурсът се управлява така, че да не плащаме пенсиите чрез данъци", поясни той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
fallback