fallback

Кънев: Дългът няма да е излишен, имаме нужда от финансова стабилност

България има историческа възможност да обедини всичките си задължения и да ги разсрочи значително при ниски лихви, посочи съпредседателят на РБ

13:46 | 28.02.15 г. 6

България има нужда от финансова стабилност, така че една възможност за по-висока дългова емисия не е излишна, заяви пред Дарик съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

Той подчерта, че в момента лихвените нива са на рекордни дъна. "Историческа е възможността България да обедини всичките си задължения, да ги разсрочи значително при ниски лихви и при дълги срокове на задълженията", посочи Кънев.

Според съпредседателя на РБ около 90% от българските фирми са направили това, което е предложил за дълга финансовият министър Владислав Горанов без някой министър да им го предлага – да заемат пари на по-ниски лихви и да разсрочат дълговете си.

"С доста голямо закъснение Министерството на финансите следва пазарната логика - когато парите са евтини, да си разсрочиш задълженията, да си намалиш лихвите и да използваш възможностите на тази стабилност. Ако това го беше направил Дянков, защото Синята коалиция го молеше да направи точно това, парите щяха да са наполовина, нямаше да го има онова безобразно забавяне на парите за бизнеса, което до голяма степен разруши българската икономика през 2009-2010 г.", подчерта Радан Кънев.

По думите му големият въпрос оттук нататък е какви дефицити ще се заложат в следващите години, защото никакъв дълг без бюджета не е взет. "Това е опция за българската държава", подчерта Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
fallback