fallback

Домакинствата увеличават спестяванията си с 226 млн. лв. през февруари

Депозитите ще продължават да растат в краткосрочен план въпреки тенденцията за понижение на лихвите, сочат нагласите на населението

11:11 | 25.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спестяванията на населението отново са рекордно високи. През февруари депозитите на сектор домакинства вече са над 40 млрд. лв., което представлява 48,2% от прогнозния брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 г. Съдейки по нагласите на домакинствата, спестяванията в краткосрочен план ще продължават да растат въпреки тенденцията за понижение на лихвите.

През февруари депозитите на сектор домакинства се увеличават с 226 млн. лв. Това е ръст от 0,6% на месечна и 4,6% на годишна база, сочи паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Така в края на втория месец от 2015 г. населението държи 40,212 млрд. лв. по сметки в търговските банки.

Резултатите от последното проучване на Националния статистически институт относно потребителските нагласи, проведено през октомври 2014 г., сочат, че делът на домакинствата, които имат намерение да увеличат спестявания­та си през следващите 12 месеца остава висок. Това е и един от акцентите в тримесечния „Икономически преглед“ на БНБ, според който спестяванията в икономиката се запазват високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
fallback