fallback

Покритието на валутния борд е 148% към края на февруари

Месечната динамика се обуславя най-вече от нарастването на резервите на банките в БНБ и парите в обращение

16:41 | 01.04.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Покритието на валутния борд е 147,8% към края на февруари 2015 г. Това разкрива месечният обзор за развитието на българската икономика на дирекция „Икономическа и финансова политика” към Министерството на финансите.

Докладът, съдържащ информация за динамиката на основни макроикономически индикатори, показва, че международните валутни резерви покриват точно 147,8% от паричната база.

Информация за международните валутни резерви дава сумата на активите на управление „Емисионно“ на Българска народна банка (БНБ), което отговаря за поддържането на валутния борд.

Статиите, които попадат в активната страна на баланса, са парични средства и предоставени депозити в чужда валута, монетарното злато и други инструменти в монетарно злато, както и инвестициите на БНБ в ценни книжа.

От своя страна паричната база, намираща се в пасива на управление „Емисионно“, представлява всички банкноти и монети в обращение, емитирани от БНБ, както и резервите на търговските банки при централната банка.

Към пасивите се причисляват още депозитите на правителството и други държавни институции и депозитът на управление „Банково“, с което фактически се изравнява сумата на актива, съгласно устройството на валутния борд.

Месечен баланс на управление „Емисионно“ към 27 февруари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
fallback