fallback

Банките преведоха годишните си вноски в размер на 258 млн. лева във ФГВБ

Всички институции са изпълнили навреме задълженията си, гарантират от Фонда

20:18 | 01.04.15 г. 9

Всички банки, членуващи във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), са превели в срок дължимите годишни премийни вноски, съобщават от институцията. Общият размер на сумите, които банките са превели във Фонда, е 258.09 млн. лева. 

Справка в статистиката на Фонда показва, че през миналата година са били събрани вноски на обща стойност 263 млн. лева, от които без забава и наложени лихви, са били внесени общо малко над 250 млн. лева. 

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките членовете във ФГВБ (общо 23 търговски банки)  трябва до 31 март на текущата година да превеждат премийни вноски във Фонда в размер на 0,5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден.

Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законовоопределена лихва за забава.

Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието, коментират още от Фонда.

Вноски във ФГВБ не внасят "Алфа банка" — клон България, БНП Париба С.А. — клон София, ИНГ Банк Н.В. — клон София, Ишбанк АГ — клон София и Ситибанк Европа АД — клон България. Тези банкови институции не участват в българската система за гарантиране на влоговете, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката-майка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
fallback