IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на схемата за застраховане на агропродукция бе увеличен до 1,7 млн. лв.

Решението на ДФЗ е взето заради големия интерес към държавната помощ за съфинансиране на застрахователни премии

11:02 | 24.06.15 г.
Бюджетът на схемата за застраховане на агропродукция бе увеличен до 1,7 млн. лв.

За 2015 г. бюджетът по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на агропродукция става 1,7 млн. лв., след като с решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ този бюджет бе увеличен със 700 хил. лева.

Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, за доброволно застраховане на агропродукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие и други неблагоприятни климатични събития.

Чрез помощта се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането за един фермер е до 65% от стойността на застрахователната премия, съобщи Фондът.

От ДФЗ припомнят, че срокът за кандидатстване беше от 30 март 2015 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2015 г. Размерът на държавната помощ към 8 юни 2015 г. надхвърли одобрения по схемата ресурс от 1 млн. лева, затова приемът на заявления беше преустановен. Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 млн. лв.

С друго свое решение ДФЗ отпусна 135 хил. лева по схемата „Помощ за участие в изложения” за 2015 г. Средствата ще бъдат разпределени между четири организации. Асоциацията на коневъдите в България ще получи 50 хил. лева, Асоциацията за развъждане на Черношарена порода – 40 хил. лева, Българската асоциация на малинопроизводителите – 15 хил. лева и Националният съюз на градинарите – 30 хил. лева. Фондът ще финансира до 100% от разходите на четирите организации за участие в изложения. Крайният срок за подпомагане е 31 декември 2015 г.

Освен това ДФЗ реши от 1 до 10 юли 2015 г. да продължи приемът по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. Общият бюджет по схемата е 4 млн. лева. Средствата се предоставят на два транша.

Помощта е насочена към животновъди, регистрирани като земеделски стопани.  Документи за кандидатстване се подават в областните дирекции на ДФЗ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от средствата е до 30 юли 2015 г. Кандидатстването за финансиране на втори транш трябва да бъде до 31 август, а изплащането му – до 25 септември 2015 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още