IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство не обмисля промяна на лихвата за забава

Не е необходимо нито намаление на размера, нито диференциация на лихвата за физическите лица и за търговците

17:28 | 17.07.15 г.
Финансовото министерство не обмисля промяна на лихвата за забава

Министерството на финансите не обмисля нито промяна на размера на лихвата по забава, нито различни ставки за физически лица и търговци. Това коментира от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутати от Реформаторския блок.

В момента лихвата за забава у нас е основният лихвен процент плюс 10 процентни пункта и от финансовото министерство не виждат причина това да се промени, особено на фона на едни от най-високите дялове на сивата икономика у нас спрямо останалите държави в ЕС и високият процент на междуфирмената задлъжнялост.

Горанов посочи, че европейското законодателство предвижда минимален размер на тази лихва в размер на основния лихвен процент (ОЛП) в съответната страна плюс най-малко 8 процентни пункта.

Депутатите Вили Лилков и Петър Славов обаче посочиха, че размерът на лихвата за забава у нас има тежък санкциониращ характер. Това засяга сериозно случаите, при които се водят съдебни дела, продължаващи понякога години.

Намаляването на лихвата обаче не премахва стимулите да стоиш в забава на плащанията, обясни от своя страна финансовият министър.

От Реформаторския блок настояват още и за диференциране на размера, що се отнася до забавата на плащанията между търговци и между физически лица. В редица страни от ЕС има различен размер на лихвата. В Австрия например тя е ОЛП плюс 4 процентни пункта, а в Германия – ОЛП плюс 5 процентни пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още